Povratak u školske klupe nakon 70 godina: ‘Učili smo iz knjiga i bubali smo napamet’

Matej Markovinović
25. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Bivši učenici III. gimnazije u Zagrebu, proslavili su 70. godišnjicu mature te su se prisjetili kako je to bilo biti maturant sad već davne 1952. godine. Vremena su se, naravno, promijenila, ali neke stvari su ipak ostale iste.

maturanti

Maturanti generacije 1951./52.. Screenshot: HRT

Maturanti generacije 1951./52., ozarenih su se lica vratili u klupe III. zagrebačke gimnazije nakon čak 70 godina te su se prisjetili kako je to bilo biti maturant u to vrijeme.

Bivša maturantica, Vera Major, rekla je za HRT da su školske klupe nekada bile drvene, pa ih se čistilo žiletama.  Bježanja s nastave bilo je i u to vrijeme, pa su se “dečki” prisjetili kada su jedan školski dan zamijenili utakmicom Dinama i Hajduka.

“Sutradan razrednik nas muške složi i pita gdje smo bili. Mislio sam reći da sam imao temperaturu ili da me boljela glava. No, štogod sam ja smislio, drugi su već rekli. Razrednik me potom digne i pita: ‘Cvitanić, gdje si ti bio?’. Odgovorim: ‘Koza nam se tjerala pa sam ju mor’o vodit pod jarca'”, prisjetio se Vedran Cvitanić, maturant generacije 1951./52..

U razredu je bilo 52 učenika, a kako dodaje Major, testova nije bilo, već su učenici gotovo uvijek odgovarali usmeno. Prisjetila se i da je bilo samo zadaća iz hrvatskog i iz matematike.

Kako se živjelo u Osijeku 60-ih? Imali su čak 12 kina, 12 knjižnica, 50 osnovnih škola...

“Nije bilo audio-vizualnih pomagala, a pogotovo ne tableta i kompjutera. Učili smo iz knjiga, bubali smo napamet, a povijest je bila nekakava druga povijest”, rekla je Koraljka Kos, jedna od maturantica generacije 1951./52.

Iako su svoju srednju školu završili prije 70 godina, ovi se bivši maturanti i dalje dobro sjećaju svojih profesora i dogodovština koje su proživjeli u đačkom dobu.

Povratak u školske klupe nakon 70 godina: ‘Učili smo iz knjiga i bubali smo napamet’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap