Potpredsjednica DIP-a: Domovi za starije ovaj put neće biti redovna biračka mjesta

Josip Mihaljević
25. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva  Vesna Fabijančić-Križanić komentirala je kako se DIP priprema za izbore. Počeli su, kaže, odmah nakon predsjedničkih, a konkretne upute ćemo morati čekati do nekoliko dana prije samog održavanja izbora.

fabijancic DIP

Foto: Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić | Youtube screenshot

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić kazala je u N1 Studiju kako se DIP za izbore priprema od početka godine, odmah nakon što su završili predsjednički.

Ovi izbori će svakako biti posebni zbog različitih uvjeta, a za konačne preporuke oko samog glasanja morat ćemo čekati nekoliko dana prije samih izbora, jer će HZJZ izdati upute sukladne epidemiološkoj situaciji, ovisno kakva ona bude bila.

Čim je postalo jasno da će se raspisati izbori, DIP je nabavio zaštitnu opremu računajući na najgori scenarij. Ipak, situacija je u proteklih nekoliko dana najbolja od početka epidemije.

Domovi za starije neće biti redovna biračka mjesta

capak

[KOMENTAR] Jučerašnji bioteroristi, današnji poslušni birači

Krunoslav Capak je na jednoj od sjednica Stožera civilne zaštite sugerirao da bi osobe u samoizolaciji mogle staviti masku i glasati, no izgledno je da tako nešto nećemo gledati.

Fabijančić-Križanić potvrdila je da će osobe u samoizolaciji ostati kod kuće, a da će im se glasanje omogućiti kao i svima ostalima koji zbog nekog razloga ne mogu napustiti dom kako bi izašli na biračko mjesto.

“Osobe u samoizolaciji moraju biti kod kuće. Pitanje je koliko će tih birača u samoizolaciji uopće izraziti želju da izađu na izbore, a ako izraze, bit će jednako tretirani kao i drugi birači koji iz bilo kojeg razloga ne mogu iz kuće doći na biračko mjesto pa članovi biračkog odbora dolaze k njima”, kazala je Fabijančić-Križanić.

Domovi za starije ovoga puta neće biti redovna biračka mjesta, ali bi mogla postati posebna biračka mjesta na kojima će glasati samo korisnici.

Fabijančić-Križanić otkrila je da DIP kandidature počinje zaprimati 3. lipnja, a kandidati imaju 14 dana da dostave dokumentaciju:

“DIP će do 14. lipnja zaprimati liste u Hrvatskom saboru zbog veličine prostora. Kroz dan-dva na našim stranicama bit će objavljene upute o uvjetima pod kojima se predaju kandidature”, zaključila je Fabinačić-Križanić.