Poštuje li se u Hrvatskoj pravo na adekvatni životni standard?

Josip Mihaljević
9. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Kuća ljudskih prava ovih je dana održala godišnju konferenciju na kojoj su predstavili izvještaj o ljudskim pravima u 2021. godini u Hrvatskoj. Obrađene su brojne teme, od prava na slobodu izražavanja i okupljanja pa sve do prava starijih. Međutim, najviše zabrinjava dio o pravima na adekvatni životni standard.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Kuća ljudskih prava u izvještaju za 2021. godinu analiziraju ljudska prava u Hrvatskoj. Područja su brojna, od prava na glasovanje, izražavanje mišljenja, medijskih sloboda, prava zatvorenika i zaštite zviždača sve do prava starijih osoba. Međutim, posebice zabrinjava stanje o pravu na adekvatni životni standard.

Navode kako su ključni Vladini dokumenti za borbu protiv siromaštva (Nacionalni i Akcijski plan) neambiciozni, površni te kako ne sadrže mjere za niz ranjivih skupina koje su u visokom riziku od siromaštva. Zbog svega toga stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti u odnosu na prošlu godinu – stagnira. Više od petine stanovnika Hrvatske u  riziku je od siromaštva, a najviše u tomu prednjače stariji od 65 godina, posebice ako su samci. Više od 50 posto starijih od 65 koji žive sami su u siromaštvu, a najugroženije su starije žene.

“Dodatno zabrinjava da je više od šestine stanovnika Hrvatske materijalno deprivirano. Čak 48,9 posto osoba živi u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak, gotovo polovina si ne može priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće, a trećina kućanstava vrlo teško ili teško spaja kraj s krajem”, navodi se u izvještaju Kuće ljudskih prava.

Prava osoba starije životne dobi posebno su obrađena u poglavlju ranjive skupine. Osim visoke stope siromaštva, upozoravaju da mirovine iz mjeseca u mjesec vrijede sve manje u odnosu na prosječnu plaću te kako je 65 posto mirovina niže od hrvatske linije siromaštva. Dotaknuli su se i nacionalne naknade za starije osobe za koju kažu kako manjkavost Zakona i birokratske poteškoće dovode do toga da je pravo ostvarilo samo 5,6 tisuća ljudi, puno manje od najavljenih 19 tisuća.

Poštuje li se u Hrvatskoj pravo na adekvatni životni standard?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap