“Posmrtnoj pripomoći uplatili smo više od 10.000 kuna, ali novac ne možemo dobiti”

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljenički par iz Zagreba Posmrtnoj pripomoći tijekom deset godina uplatio je ukupno više od deset tisuća kuna. Kako zbog malenih mirovina više nisu mogli podmirivati članarine, obratili su se Udruzi s namjerom da otkažu članstvo i zatražili povrat sredstava. No, novac ne mogu dobiti natrag, barem ne do smrti, jer je u međuvremenu promijenjen Statut. Usto, članarina je poskupila gotovo dvostruko, a među troškovima pogreba, između ostaloga, više nije zajamčeno i zemljište za novi grob na Markovu polju.

Da je smrt postala unosni biznis, govore i sve veći troškovi pogreba Foto: Pixabay

“Doživjela sam šok kada sam pokušala otkazati članstvo u udruzi Posmrtna pripomoć na adresi Gajeva 29. Muž i ja smo do sada uplatili više od 10.000 kuna, svaki otprilike po 5.200 kuna. Zbog male mirovine više nismo u mogućnosti plaćati kvartalne uplatnice i obratili smo se udruzi s namjerom da otkažemo članstvo i zatražimo povrat sredstava. Međutim, objasnili su nam da prekid možemo napraviti ovjerenom izjavom kod javnog bilježnika, s tim da smo dužni vratiti knjižicu u kojoj su ovjeravane uplate. Novac ne možemo dobiti nazad, jer su u međuvremenu promijenili Statut udruge. Taj novac navodno mogu podići naši nasljednici nakon naše smrti” – započinje nam svoju priču umirovljenica K.P. (podaci poznati redakciji).

Za pomoć nam se obratila, ističe, kako bi razjasnila čitav slučaj i upozorila ostale članove kojih je 245.000. Naime, ona i suprug članovi zagrebačke Posmrtne pripomoći, pod sasvim drugačijim uvjetima nego što su današnji, postali su još 2002. godine pri čemu su samo ispunili pristupnicu. Tada je mjesečna uplata iznosila 21 kunu, da bi u međuvremenu skočila gotovo dvostruko pa tako sada iznosi 39 kuna, što je za njihov skromni umirovljenički budžet postalo previše.

Grobno mjesto više nije zajamčeno

“Do listopada 2016. moglo se raskinuti članstvo uz povrat uplaćenog iznosa, nakon čega je skupština odlučila da nije u interesu udruge isplata u slučaju raskida članstva i otada se više ne isplaćuje ulog. Inače, njihov standard ukopa je oko 5.400 kuna, a da ostanemo članovi svih 20 godina koliko smo dužni uplaćivati, uplatili bismo više od 8.000 kuna. Razumijem princip solidarnosti, ali cijela priča mi je postala nebulozna i prestali smo uplaćivati članarinu. Kome će u konačnici otići naših preko 10.000 kuna, ne znam. Rekli su nam da kada ovjerimo izjavu kod javnog bilježnika i predamo člansku knjižicu dobijemo potvrdu, ali kako su odlučili da nam neće vratiti naše novce, isto tako jedna od skupština može odlučiti i da su te potvrde samo evidencija ili nešto slično. Najvažnije, u trenutku učlanjenja u paketu je bilo i grobno mjesto, a sada toga više nema. Također, moraju biti podmirene sve obveze prema komunalnim službama prema mjestu ukopa” – dodaje umirovljenica K.P.

Pokazuje nam pristupnicu u kojoj jasno piše kako već nakon četiri godine član ostvaruje pravo na kompletne troškove pogreba u koje su uključeni oprema za pogreb, zemljište za novi obiteljski grob na Markovu polju, svećenik i misa zadušnica, cvjetni aranžman… Za pomoć se obratila Društvu za zaštitu potrošača, no kako udruge nisu u djelokrugu njihova rada, žalila se dalje Uredu državne uprave iz kojeg su joj kazali kako je sve po zakonu, jer je udruga Posmrtna pripomoć prijavila promjenu Statuta.

“Što ako nemam nasljednika ili on nije obaviješten o tome da su tamo negdje moji novci nakon što umrem? Na kraju ispada da oni koji godinama uplaćuju ne prođu ništa jeftinije nego što bi ih to inače koštalo. Pristala bi i na povrat makar dijela novca, ali nisu mi ponudili ni to”- zaključuje naša sugovornica.

Ranije povrat od 80 posto

No, da se nije jedina susrela s ovim problemom, moglo se vidjeti i prije deset dana u HRT-ovoj emisiji Potrošački kod koji donosi slučaj Mirzeda Crnalića. Nakon svih 20 godina uplaćivanja, pokušao je ostvariti povrat uplaćenog novca, ili barem jednog dijela, no to mu nije pošlo za rukom.

“Zašto se ne može ako se svagdje drugdje može? Ne moraju mi ni vratiti 80 posto, nego manje jer ne bih želio postati jedan od 330 tisuća blokiranih. Izglasali su da nema povrata novca, ali po zakonu možete dignuti 80 posto što je u drugim društvima i posmrtnim pripomoćima omogućeno. Od mirovine živim kao pas sa 40 godina i tri mjeseca staža”  – rekao je za Potrošački kod Mirzed Crnalić.

Statutom udruge kada je postao član, navodi, bilo je zajamčeno da ako platiša prekine članstvo  može dobiti povrat uplaćena novca, ali će taj iznos biti umanjen za 20 posto. Napisao je molbu za povrat novca, no dobio je odbijenicu jer je Udruga 2016. promijenila statut. O toj pak promjeni nije obaviješten, kao ni ostalih 245.000 članova.

Potrošački kod o Posmrtnoj pripomoći Snimak zaslona/HRTi

Iz Udruge su rekli da im je bilo preskupo sve pojedinačno obavještavati o promjeni Statuta. Nova pravila izglasovala je Skupština, a Statut su mijenjali zbog zaštite građana. Uplaćeni novac može dobiti isključivo obitelj nakon smrti člana udruge. Rukovoditelj službe za članstvo i marketing iz Posmrtne pripomoći za Potrošački kod pojasnio je da su se rukovodili nekim argumentima da se ljudi ispisuju kada dođe gusto u obitelji, prilikom čega djeca prisiljavaju roditelje da riješe trenutni problem, a kad se dogodi smrtni slučaj onda tek nastaje problem, dodajući da je Skupština donijela takvu odluku i da na to ima pravo.

Mirzed Crnalić u HRT-ovoj emisiji pak zahvaljuje udruzi na tolikoj brizi vezanoj za dostojni pokop, ali pošto ima malu mirovinu radije bi, kaže, imao dostojan i barem malo lakši život.

Odvjetnik Nenad Škare za Potrošački kod naglašava pak da prema Statutu član ima pravo na povrat nominalno uplaćenih sredstava do visine standardnog ukopa. Takve udruge građana, smatra odvjetnik Škare, morale bi biti neprofitne te ne bi smjele ostvarivati dobit i baviti se gospodarskom djelatnošću. Ovo je je jedna siva zona, kaže, koju zakonodavac nije dovoljno razradio, odnosno dovoljno precizirao uvjete pod kojima se udruge mogu baviti i gospodarskom djelatnošću u okviru svoje djelatnosti. One bi morale po zakonu poslovati za opće dobro, no zakon nije definirao odnosi se li to na opće dobro članova ili cijelog društva.

Temeljni princip rada je solidarnost

U Statutu dostupnom na internet stranicama udruge Posmrtna pripomoć iz svibnja 2016. piše da “Član koji je istupio iz Udruge ima pravo na kompletan nominalni iznos uplaćene članarine u slučaju smrti, a koji iznos ne može biti veći od vrijednosti pogrebnog standarda, i pravo na organizaciju pogreba.

Statut udruge Snimak zaslona/Posmrtna pripomoć

Za portal Mirovina.hr na pitanja nam je odgovorila Vesna Kovač, predsjednica udruge Posmrtna pripomoć:

Zašto je Udruga mijenjala statut 2016. godine, zbog čega članovi više ne mogu ostvariti povrat uplaćenog iznosa u slučaju prekida članstva za života, već tek nakon smrti putem nasljednika?

Udruga je posljednji puta izmijenila Statut 2016. godine. Među odredbama koje su bile izmijenjene nalazila se i odredba kojom se regulira ispis iz Udruge. Statut se mijenja temeljem odluke Skupštine koju čine legitimno izabrani predstavnici članova. Prijedlog za izmjenu statutarne odredbe kojom se regulira ispis iz Udruge došao je od strane dijela članova (posebice starije životne dobi) koji su uglavnom „pod pritiskom“ članova obitelji podizali svoja namjenski uplaćena sredstva za troškove pogreba, kako bi tako podignuta sredstva bila odmah utrošena za neke druge svrhe. Nakon toga, ostajala je kod takvih osoba neizvjesnost o tome hoće li netko moći platiti njihove troškove pogreba koji nisu nimalo mali. Ističemo kako je prije petnaestak godina na snazi bila i odredba kojom prilikom ispisa takav član uopće nije imao pravo na povrat uplaćenih sredstava.

Namjenski uplaćena sredstva za pogrebne troškove realiziraju se u trenutku smrtnog slučaja ispisanog člana za plaćanje troškova pogreba. Novac se ne isplaćuje nasljednicima, već temeljem navedene Potvrde Udruga direktno plaća pogrebne troškove poduzeću koje organizira pogreb za preminulog člana. Ukoliko su pogrebni troškovi manji od nominalnog iznosa uplaćene članarine (što je vrlo rijedak slučaj), takva razlika isplatit će se nasljednicima preminulog člana.

Koliki postotak od uplaćenog iznosa će na taj način biti vraćen nasljedniku?

Poduzeću koje organizira pogreb preminulog člana, odnosno nasljedniku bit će vraćen kompletan nominalni iznos uplaćene članarine.

Zbog čega je članarina poskupila sa 21 na 39 kuna?

Članarina je 2001. godine iznosila 21,00 kunu mjesečno. U ovih 17 godina povećana je nekoliko puta. Porast je uglavnom bio svakih par godina, i to za nekoliko kuna. Trenutno članarina iznosi 39,00 kuna mjesečno. Članarina se mijenja temeljem praćenja cijene prosječnih pogreba u Republici Hrvatskoj. Nažalost, u 17 godina došlo je do povećanja spomenute cijene, a naša članarina je povećana u približno jednakom postotnom iznosu, u odnosu na povećanje prosječne cijene pogrebnih troškova. Napominjemo kako se s povećanjem mjesečne članarine, povećava i vrijednost pogrebnog standarda na koji imaju pravo članovi Udruge temeljem godina proživljenog članstva i načina plaćanja članarine.

Koliko osoba mora uplatiti novca kako bi osigurala standard ukopa i što sve on uključuje te obuhvaća li i grobno mjesto?

Naša Udruga osnovana je 1931. godine. Od tada radi neprekidno više od 86 godina. Temeljni princip rada je solidarnost među članstvom. Nakon 2 godine proživljenog članstva član ima pravo na 50% vrijednosti pogrebnog standarda, nakon 3 godine proživljenog članstva član ima pravo na 75% vrijednosti pogrebnog standarda, a nakon 4 godine proživljenog članstva član ima pravo na 100% vrijednosti pogrebnog standarda. Međutim, ukoliko član proživi taj period i dalje mu ostaje obveza plaćanja članarine do (najviše) isteka 20-te godine članstva. Solidarnost se vidi u tome što primjerice, član koji umre u petoj godini članstva ima ista članska prava kao i član koji je plaćao članarinu 20 godina, odnosno takav je član za istu dobivenu vrijednost dobivenog standarda uplatio manji iznos članarine. Pogrebni standard uključuje sve ono što je potrebno za dostojni ispraćaj. U većini gradova i mjesta u vrijednosti pogrebnog standarda može se obuhvatiti i zemljano grobno mjesto.

Na koji način se postaje članom, potpisuje li se ugovor i zbog čega je članstvo potrebno raskinuti kod javnog bilježnika, a ne recimo osobnim dolaskom u udrugu?

Članom Udruge postaje se potpisivanjem pristupnice koja nema karakter ugovora sukladno Zakonu. Popisom pristupnice član stječe određena prava i obveze. Temeljno pravo je pravo na dobivanje pogrebnog standarda koji je na snazi u trenutku smrti člana, a jedna od temeljnih obveza je poštivanje odluka tijela Udruge. Članstvo se raskida uz obvezu ovjere izjave o ispisu iz Udruge kod javnog bilježnika u slučaju kada se izjava s popratnom dokumentacijom šalje poštom i to iz razloga opasnosti od zlouporabe ili krivotvorenja potpisa. U slučaju kada stranka osobno dolazi u poslovne prostorije Udruge, tada nije potrebno ovjeriti izjavu o ispisu iz Udruge kod javnog bilježnika.

Gubi li osoba koja raskine višegodišnje članstvo povlastice koje se stječu već nakon dvije godine?

Osoba koja istupi iz članstva Udruge gubi pravo na dobivanje pogrebnog standarda Udruge temeljem pravila kojima se regulira način stjecanja pogrebnog standarda. U slučaju ispisa iz Udruge, član ima pravo na nominalni iznos uplaćene članarine koji se namjenski troši za njegove pogrebne troškove, a takav je iznos u većini slučajeva osjetno manji od vrijednosti pogrebnog standarda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap