Poslodavci u ovoj zemlji morat će radnicima dati sve do detalja, uključujući i mirovinske programe

Milan Dalmacija
1. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Nijemci Zakonom o dokazima žele stati na kraj s muljanjima u radnim ugovorima. Radnici će, između ostalog, morati biti obaviješteni i o mirovinskim programima koja im se nude u poduzeću.

njemacka

Foto: Unsplash

Nijemci su odlučili stati na kraj muljanjima s radnim ugovorima, otkazima, otpremninama i mirovinama. Od 1. kolovoza na snazi je novi Zakon o dokazima, koji je osmišljen samo s jednim ciljem – povećanjem transparentnosti. Uz to, ondje će se paziti i na primjenu direktiva EU o transparentnim i predvidljivim radnim uvjetima

Naime, poslodavci će u ugovore o radu morati navoditi puno konkretnije podatke, piše Fenix Magazin. To donosi brojne prednosti za radnike, koji će odsada moći znati kolika će im biti plaća, hoće li im biti isplaćeni prekovremeni sati, bonusi i dodaci te druga davanja, među kojima je i mirovina.

Tako će radnici, između ostalog, moći računati kolika će im mirovina biti, ovisno o tome gdje uplaćuju doprinose. Primjerice, ako poslodavac obeća zaposleniku mirovinu tvrtke preko davatelja mirovine, dužan je dostaviti nadležnim službama ime i adresu tog davatelja mirovine, pri čemu obveza pružanja dokaza ne vrijedi ako je davatelj mirovine dužan pružiti te podatke.

U roku od najviše mjesec dana zaposlenici koji su dobili posao prije 1. kolovoza moraju biti pismeno obaviješteni o bitnim uvjetima rada koji uključuju i mirovinske programe poduzeća u kojima rade. U slučaju promjene, poslodavac ih o tome mora obavijestiti najkasnije na dan nastanka promjene. Ako to ne učini, poslodavac će platiti do 2.000 eura kazne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap