Poslodavci ne poštuju zakon, radnike ne prijavljuju na mirovinsko osiguranje

Jasmina Grgurić
31. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Sustav rada i mirovina u Hrvatskoj visi o tankoj niti. Mirovine su male, ali njihova isplata još nije postala upitna, iako godišnje nedostaje 19 milijardi kuna koje se namiruju iz državnog proračuna, svake godine po milijarda više. Time je još više jasno da bez rada nema mirovina, a na zapošljavanju će Hrvatska i te kako morati poraditi ukoliko ne želi pretrpjeti urušavanje gospodarstva. No, što kada poslodavci ne poštuju zakon?

Foto: Pixabay

Podaci Državnog inspektorata pokazuju da dio poslodavaca i dalje ne poštuje zakone. Ne samo da radnicima ne isplaćuju ni minimalnu plaću, nego ne uplaćuju ni doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. A bez uplata za mirovinsko nema, pogađate, ni mirovina. Takvu sudbinu doživjeli su dosad već mnogi radnici koji su zbog “rupa” u stažu doživotno kažnjeni nižom mirovinom.

Inspektori rada su od 1. travnja do 15. kolovoza 2019. godine obavili 3.072 nadzora, od toga 1.262 uzduž jadranske obale.

Najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa utvrđen je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini. Zabrinjava da su inspektori nadzorom otkrili da poslodavci za 1.860 radnika nisu isplatili minimalnu plaću. Od ukupnog broja tih radnika minimalac nije dobilo 1.425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj, i to njih čak 1.384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj, piše Večernji list.

Sve skupa nije prošlo nekažnjeno pa su inspektori donijeli 412 upravnih mjera. Većina ih se odnosila na privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad te na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće.

Nevjerojatan skok: Još 2.000 umirovljenika zaposlilo se u ljetnim mjesecima!

Od 87 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti 71 bilo je u jadranskim županijama, od toga najviše (63) u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji jer su za poslodavce radili radnici neprijavljeni na mirovinsko osiguranje, te stranci bez dozvola. No, nakon što su poslodavci ispravili nezakonitosti, zabrana obavljanja djelatnosti ukinuta je za njih 49. Utvrđeno je i 1.590 prekršaja.

Najčešći prekršaji su neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i prijavljivanje nakon roka, neisplata minimalne plaće, prekovremeni rad, dnevni i tjedni odmor, neizdavanje potvrde o ugovoru o radu prije početka rada, sklapanje ugovora na određeno, nedostavljanje radnicima isprava o plaći…

Poslodavci ne poštuju zakon, radnike ne prijavljuju na mirovinsko osiguranje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap