Posljednji češljar u Hrvatskoj: “Zdravi češalj vam može potaknuti cirkulaciju, čak i glava prestane boljeti”

Josip Mihaljević
21. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

HRT je snimio zanimljiv prilog o gospodinu Antunu Peneziću, posljednjem majstoru češljaru u Hrvatskoj. Njegova priča počinje 1953. godine, kada je krenuo učiti zanat od posljednjeg zagrebačkog majstora češljara. Njegovo zanimanje je nekoć bilo cijenjeno, a nema ga nitko naslijediti.

češljar

Foto: Antun Penezić | HRT screenshot

Češalj je predmet kojeg svi shvaćamo zdravo za gotovo. No prije modernih materijala – izrada češljeva spadala je pod poseban zanat poznat kao češljarstvo. Antun Penezić je posljednji češljar u Hrvatskoj koji češljeve izrađuje od zdrave roževine, piše hrt.hr. Najčešći kupci su mu Hrvati iz dijaspore, Amerike i Australije, a za njegove proizvode imaju samo riječi hvale.

Svoj zanat krenuo je peći 1954. godine, od tadašnjeg posljednjeg zagrebačkog češljara. Majstora Antuna nema tko zamijeniti, a njegov će zanat uskoro nestati u Hrvatskoj.

“Kad sam počeo učiti zanat, to vam je bilo ’54. godine kod posljednjeg češljara u Zagrebu koji je radio od roževine”, kazao je HRT-u.

Većina modernih češljeva napravljeno je od plastike i to strojnom obradom. No, Antun svoje češljeve ručno radi od roževine i tvrdi da su dobri za zdravlje:

“I cijenjeni češljarski zanat pogotovo u ono vrijeme kada se radilo od te zdrave roževine. Češalj treba svaka osoba, svaki dan, i malo dijete koje se tek rodilo. Dokazano je da češalj od roga, kad ste umorni – treba malo sijesti, raščešljati se – potakne cirkulaciju i smiruje, čak prestane glavobolja. To je naučno dokazano”, kazao je HRT-u.

Volio bi da netko nasljedi njegov zanat, ali mladi za taj posao nisu zainteresirani:

“Ima dobre omladine, ali oni su ipak u zamisli da bi to bilo preteško za njih. Oni vole jako pametne telefone i misle da bu sve s tim postigli”, kazao je majstor umjetnik Antun Penezić.

 

Posljednji češljar u Hrvatskoj: “Zdravi češalj vam može potaknuti cirkulaciju, čak i glava prestane boljeti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap