Poskupljuje dopunsko za jednu vrstu osiguravatelja: ‘Usklađivanje cijena s inflacijom nužan je potez’

Matej Markovinović
27. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Od 1. siječnja 2024. godine, privatni osiguravatelji plaćat će više za police dopunskog osiguranja. Odluka je to Hrvatskog ureda za osiguranje koju su trebali donijeti zbog rastućih troškova poslovanja te inflacije, a sve kako bi se održala kvaliteta usluga koje donosi dopunsko.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dopunsko zdravstveno osiguranje | Foto: Jasmina Grgurić Zanze/Mirovina.hr

Police dopunskog osiguranja privatnih osiguravatelja poskupit će od sljedeće godine, izvijestili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Kažu, naime, da je korekcija cijene dopunskog nužna i opravdana zbog rastućih troškova poslovanja i inflacije, prenosi Index.hr.

– Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje na snazi, a ako znamo da je službena inflacija u Republici Hrvatskoj u zadnje tri godine gotovo 25 posto, usklađivanje cijena s inflacijom nužan je potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga temeljem polica osiguranja, priopćili su iz HUO-a navodeći da kvaliteta dopunskog nikako ne smije biti predmet kompromisa.

lijekovi na jednom mjestu
HZZO snizio cijene 228 lijekova na Osnovnoj listi, a uvedeni su i novi oblici postojećih terapija

Uz opće rastuće troškove poslovanja, troškovi dijagnostičko-terapijskih postupaka također su povećani zadnjih godina za oko 30 posto. To se itekako osjeća na tržištu dopunskog zdravstvenog osiguranja, jer se takvi postupci financiraju upravo kroz police osiguranja, a tako se financira i zdravstveni sustav RH. Uz to, povećana je i osnovica za izračun cijena usluga u obveznom zdravstvenom osiguranju HZZO-a, što je također izazvalo povećane izdatke.

– Vrlo je teško očekivati da i HZZO u uvjetima inflacije, povećanih izdataka provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, te stoga i očekivanih novih viših iznosa participacije temeljem Stupanja na snagu izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. siječnja 2024., neće imati potrebu za nužnom korekcijom cijena, zaključuju iz HUO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap