Posao zaštitara kao dodatnu zaradu bira sve više umirovljenika u nedostatku kadra

Jasmina Grgurić Zanze
13. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Dok mladi bježe iz zaštitarskog posla zbog male plaće, umirovljenici u njemu vide odličan izvor dodatne zarade uz mirovinu. Neki su se već počeli zapošljavati, a za očekivati je kako će ta brojka biti sve veća. Hrvatskoj s jedne strane nedostaje 3.000 zaštitara, a s druge od 1. siječnja iduće godine i mlađi, prijevremeni umirovljenici dobit će zakonsku mogućnost rada uz zadržavanje mirovine…

Umirovljenici zaštitari mogli bi biti sve češći prizor Ilustracija: Pixabay

Umirovljenik Nikola (podaci poznati redakciji) ima 65 godina, ali u mirovini je već duže vrijeme. Kombinirao je radni staž i godine provedene u Domovinskom ratu, no radne i životne navike nije izgubio. Kako mu je uslijed sve većih troškova života ponestalo novca za standard na kakav je naučio, odlučio je vratiti se na tržište rada. Nakon što je gotovo prihvatio posao vozača taksija, predomislio se te se zaposlio kao – zaštitar. Kao umirovljenika angažirala ga je jedna poznata zaštitarska tvrtka na području Zagreba.

“Odustao sam od vožnje taksija jer bi mi to na vlastitom autu stvorilo prevelike troškove, a i mislim da je riječ o napornom poslu. Mislim da ću se kao zaštitar bolje snaći, ovih dana trebao bi početi pa ću vidjeti najbolje iz prve ruke. U svakom slučaju, plaća uz mirovinu mi je potrebna, jer sam imamo dosta neplaniranih troškova…” – rekao nam je Nikola.

Umirovljenika koji rade čak tisuću više

Upravo na ovu, pomalo nevjerojatnu, pojavu upozorili su predstavnici zaštitarskih aktivnosti u panel raspravi “Privatna zaštita – jučer, danas, sutra” nedavno održanoj na Hrvatskim danima sigurnosti. Naime, kako im nedostaje čak 25 posto kadrova, odnosno oko tri tisuće zaposlenika, nameće se pitanje: Hoće li umirovljenici uskoro masovno postati zaštitari?

Rad u mirovini: Zaposlenih umirovljenika čak tisuću više u zadnjih šest mjeseci!

Da je takav trend već započeo, osvjedočili smo se sami kroz primjer našeg sugovornika. Unatoč dobi, osjeća se dovoljno vitalno kako bi radio ovaj posao. Priliku u zaštitarskim vodama od 1. siječnja zasigurno će vidjeti i brojni drugi umirovljenici. Naime, prema novim zakonskim odredbama prijevremeno umirovljeni građani moći biti zaposleni na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine.

Broj umirovljenika u radnom odnosu sve je veći. Prije dvije godine bilo ih je oko 2,5 tisuće. Brojka je narasla na oko 4.000 zaposlenih penzionera u travnju ove godine, da bi u rujnu skočila na čak više od 5.000. Takvim trendovima pogoduje nedostatak radne snage, koja će jednim dijelom biti namirena prijevremenim umirovljenicima od iduće godine.

Dodatna zarada i nadomjestak kadra

S jedne strane, zaštitarski posao slabo je plaćen, zbog čega je on zapravo idealan kao dodatni izvor prihoda umirovljenicima. Najčešće nije ni posebno zahtjevan jer uglavnom uključuje sjedenje i nadziranje mušterija u raznim ustanovama. No, faktor rizika uvijek postoji.

Sandro Šegedin iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je, prenosi HUMS, kako je novi zakon o zaštitarstvu u finalnoj fazi, traži se mišljenje struke, a prema njemu zakonodavac predviđa i zaštitare specijaliste za novčarske institucije, dodatne edukacije za takve djelatnike, ali i mogućnost da se kao zaštitari zapošljavaju i umirovljenici, što privatne zaštitarske tvrtke pozdravljaju jer će tako djelomice nadomjestiti nedostatak kadra.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap