Porazni podaci u susjedstvu: Nešto manje od 220.000 obitelji traži pomoći, a među njima najviše umirovljenika

Luka Kalac
23. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Raspodjela novčane pomoći Europske unije siromašnim kućanstvima nije nimalo brza niti jednostavna procedura. Nažalost, građani Bosne i Hercegovine još čekaju pomoć EU-a u prevladavanju posljedica energetske krize, dok su stanovnici Republike Srpske za to dobili financijska sredstva još u rujnu. Iako smo sve bliže kalendarskom početku zime, mnogi i ne očekuju skorašnji rasplet događaja.

Ilustracija: Rawpixel

Europska unija (EU) nudi novčanu pomoć u prevladavanju posljedica energetske krize za koju se u susjednoj Bosni i Hercegovini prijavilo točno 216.955 obitelji s 429.721 članova. Među prijavljenima je najveći broj umirovljenika. Većina podataka o prijavljenima obiteljima je unesena te je preostalo još svega nekoliko tisuća za prijaviti, nakon čega slijedi provjera Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Uskoro će preliminarni popis obitelji koje su se prijavile za pomoć biti vraćen na adresu Ministarstva rada i socijalne politike nakon kojeg će ga objaviti. Isplata novčane pomoći će započeti poslije žalbenog roka nakon kojeg će Vlada FBiH usvojiti konačnu listu, ali točan datum zasad nije poznat. Nakon toga novac će biti preusmjeren prema općinama, nakon čega će konačno biti uplaćen na račune korisnika.

Najugroženije skupine stanovnika Republike Srpske su dobile pomoć EU-a još u rujnu, dok narod Federacije Bosne i Hercegovine još čeka, a pritom ni ne zna točan datum uplate sredstava. Nagađa se kako bi problem mogao predstavljati udvostručeni broj prijava. Naime, prvotno se očekivalo 109.000 prijava, no taj broj se popeo na gotovo 217.000. Upravo će se ti iznosi po LOT-ovima dijeliti s brojem korisnika, što će u konačnici rezultirati skromnijim iznosima pomoći.

U ovom slučaju, riječ je o obiteljima u kojima živi umirovljenik s minimalnom mirovinom i obiteljima koje primaju stalnu novčanu pomoć. U tu kategoriju spadaju kućanstva u kojima žive djeca koja dobivaju dječji dodatak i kućanstvima u kojima je dijete bez jednog roditelja. Za ovu pomoć prijavio se najveći broj umirovljenika, piše stolac.city.

Podsjećamo kako je već bilo najavljeno da je za umirovljenike namijenjeno do 300,00 KM (do 150,50 €) pomoći, dok se za ostale taj iznos penje i do 600,00 KM (do 301,00 €). Europska unija je izdvojila 64.5 milijuna KM za ovu pomoć koju trebaju dobiti četiri kategorije kućanstava za koje je namijenjeno 64,5 milijuna KM (32.357.373,36 €) sredstava Europske unije.

Copy link
Powered by Social Snap