Ponovno će se moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca, znamo i datum

Ana Kanazir
11. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Pomrčina sunca se događa kada Mjesec dođe između Sunca i Zemlje te djelomično ili potpuno zakloni Sunce. Djelomična pomrčina Sunca će se moći vidjeti nakon sedam godina i iz Hrvatske u utorak, 25 listopada, a trajat će dva sata i tri minute, objavio je Hrvatski astronomski savez.

pomrčina sunca

pomrčina sunca | foto: pixabay, LalalaB

Djelomična pomrčina sunca počet će u 11:20 sati, njezin maksimum će biti u 12:21, dok će trajati do 13:24 sati. Organizirano je i posebno promatranje ovog fenomena, a postoji i jedno upozorenje.

Tečaj €/kn: 7,53450

Kako gledati pomrčinu Sunca?

U godinu dana se dogode dvije pomrčine Sunca koje se vide na nekom području na Zemlji, dok ih najviše može biti pet u istoj godini. Zadnja djelomična pomrčina Sunca vidljiva iz Hrvatske promatrala se 2015. godine. Nakon ove djelomične pomrčine, iduća značajnija djelomična pomrčina će se dogoditi za četiri godine, odnosno 2026. godine.

Bit će organizirano i promatranje pomrčine Sunca, pri čemu se u Zagrebu može gledati na livadi sa zapadne strane Mamutice (budući park kao dio plave potkove), a skupljanje počinje u 11:00 sati. Ostale lokacije možete vidjeti ovdje.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza izdali su i važno upozorenje:

– Nemojte nikako gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

Ponovno će se moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca, znamo i datum
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap