Ponijela ju ovisnost: Umirovljena časna sestra ukrala preko 5 milijuna kuna

Josip Mihaljević
12. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Iako je kao časna sestra položila zavjet osobnog siromaštva, 79-godišnju časnu sestru u mirovini terete da je iz katoličke škole ukrala više od pet milijuna kuna.

casna sestra

Ilustracija: Unsplash

Umirovljenu časnu sestru iz SAD-a Mary Margaret Kreuper (79) tereti se da je tijekom deset godina kao ravnateljica jedne katoličke škole u Kaliforniji otuđila preko pet milijuna kuna kako bi financirala svoju ovisnost – o klađenju, piše washingtonpost.com.

Svake bi godine, navode tužitelji, od novaca prikupljenih od donacija i školarina, dio odvojila za svoj porok. Sestra Kreuper danas je već u mirovini, a tužitelji je terete za novčanu prijevaru i pranje novca. Ona je priznala krivicu što je ubrzalo proces i suđenje će početi već 1. srpnja. Novac je trošila u kasinu, a kako bi zamaskirala tragove, krivotvorila je školsku financijsku dokumentaciju.

U izjavi za javnost koju su pripremili njeni odvjetnici ističu kako se kaje i kako joj je žao za svaku štetu koju je prouzročila.

Rubeljova vješala: Poruka penzionerima i siromašnima koji zadnju kunu daju za igre na sreću

“Čim su je suočili s optužbama prihvatila je punu odgovornost, u potpunosti je surađivala s istražiteljima (…)

Kasnije u životu oboljela je od mentalne bolesti koja joj je zamaglila rasuđivanje i napravila je nešto što inače ne bi”, navodi se u priopćenju.

Časna sestra postala je s 18 godina kada je prihvatila zavjete osobnog siromaštva, čistoće i poslušnosti. Sljedećih 59 godina posvetila je Crkvi. Od 1990. godine radi kao ravnateljica katoličke škole St. James, a u mirovinu je otišla prije tri godine. Tek kada je novo vodstvo škole primijetilo čudne stvari u dokumentaciji, shvatili su da su dokumenti lažirani i nadležna nadbiskupija ju je prijavila.

Ponijela ju ovisnost: Umirovljena časna sestra ukrala preko 5 milijuna kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap