Polovina građana smatra da država mora izgraditi nove domove za starije

Jasmina Grgurić
6. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima svega 55 javnih domova koji su uglavnom pod ingerencijom županija. U onim državnima tek je 171 mjesto, dok je u decentraliziranim javnim ustanovama samo 11.037 smještajnih kapaciteta. Novi se ne grade već dva desetljeća, unatoč dugim listama čekanja, na kojima je zapisano sedam puta više imena i prezimena nego što je ukupno kreveta. Pogoduje to biznisu privatnih i obiteljskih domova koje su s brojem kreveta premašile one javne, a posljednje dvije tragedije, u Andraševcu i Dugom Ratu, iznova su otvorile pitanje smještaja starijih i bolesnih osoba.

Ilustracija Foto: Pixabay

Nakon požara u obiteljskim domovima u Andraševcu i Dugom Ratu, gdje je živote izgubilo ukupno osmero ni krivih ni dužnih starijih i nemoćnih osoba, država kreće u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Manji broj korisnika, stroži uvjeti za pokretanje privatnog biznisa, pojačani inspekcijski nadzori, koji su trenutno krajnje nedostatni, strože kazne…

Stariji, ali i njihovi bližnji, stjerani u kut

Josip Alardović
Ministarstvo otkriva koje nove zakone će uvesti za rad obiteljskih domova

Međutim, bez nuđenja alternative i korisnicima i članovima njihovim obitelji, začarani krug neće moći biti prekinut. Na primjeru svakodnevne životne situacije s kojima se susreću na stotine tisuća građana to izgleda ovako: Nakon moždanog udara vaš roditelj postaje ovisan o tuđoj pomoći. Vi mu pomagati ne možete, jer morate ići na posao, a sve i da mu želite pružati njegu, država vam status njegovatelja ne daje.

Mjesta u županijskom domu umirovljenika nema, a za privatni ni vi od vaše plaće ni vaš otac od svoje mirovine novca nema. Stručnu osobu ne možete zaposliti, a njegovatelja je danas i na crno gotovo nemoguće pronaći. Na kraju balade, on završava u sobici obiteljskoj doma koji posluje mimo svih pravila i zakona, što znate, ali drugog izbora nemate.

75 posto građana za nove domove i status njegovatelja

Kako riješiti goruće pitanje smještaja starih i bolesnih građana pitali smo naše čitatelje. Među gotovo 1.000 odgovora u našoj anketi, njih skoro 50 posto smatra da je upravo država ta koja mora izgraditi nove javne smještajne kapacitete, dostupne svima. Njih više od 25 posto mišljenja je da članovima obitelji treba omogućiti status njegovatelja za brigu o starima i bolesnima.

Da ipak brigu o starijim osobama treba poticati izvan institucija, a ne u njima, misli oko 12 posto ispitanih. Gotovo jednako toliko misli pak da za privatne i obiteljske domove treba uvesti strože uvjete i kontrole kao jednog od načina rješavanja smještaja starijih.

Polovina građana smatra da država mora izgraditi nove domove za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap