Poljoprivrednici traže od Vlade da preko mirovinskih fonova kupi Belje, Vupik i PIK

Jasmina Grgurić Zanze
8. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatski poljoprivrednici došli su na ideju da država preko mirovinskih fondova kupi Belje, Vupik i PIK Vrbovec, tri tvrtke u vlasništvu Fortenova grupe. Fortenova je nedavno pokrenula proces ispitivanja interesa za prodaju tvrtki iz sektora poljoprivrede. Ideja Hrvatske udruge poljoprivrednika je da država nakon kupnje udio u tvrtkama proda s pravom prvokupa obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, radnicima, a kasnije i ostalim građanima.

Ilustracija | Pexels

Poljoprivrednik Ilustracija | Pexels

Hrvatska udruga poljoprivrednika (HUP) predlaže Vladi da krene u kupnju Belja, Vupika i PIK Vrbovca preko mirovinskih fondova, a nakon kupnje udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i građanima.

Naime, Fortenova grupa je započela proces ispitivanja interesa za prodaju poljoprivrede te o tome obavijestila potencijalno zainteresirane kupce. Oni će poslati ponude, a nakon toga će Fortenova donijeti odluku o nastavku procesa potencijalne prodaje.

Poljoprivrednik s vrećom u rukama šeće poljem
Mirovine poljoprivrednika su se u godinu dana povećale za otprilike 24 posto, dok je korisnika sve manje

Hrana kao strateški interes Hrvatske

– Na temelju informacija da je Fortenova krenula u razmatranje prodaje poljoprivrednog segmenta unutar Fortenova grupacije, pozivamo premijera Andreja Plenkovića da krene u kupnju preko mirovinskih fondova tvrtki Belje, Vupik i PIK Vrbovec, a nakon kupnje da udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i kasnije ostalim građanima Hrvatske, piše u priopćenju Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Ističu kako su Belje, Vupik i PIK Vrbovec tvrtke od strateškog interesa Hrvatske, jer im je temeljna djelatnost proizvodnja hrane, što je u ova turbulentna vremena izuzetno bitna stavka. Iz HUP-a navode da ove tri tvrtke zapošljavaju više od 3.500 djelatnika i imaju više od 1.000 kooperanata diljem Hrvatske. Važnim ističu i kako ostvaruju dugogodišnji rast prihoda i dobiti, prenosi index.hr.

Belje je u 2022. ostvarilo promet od 235,7 milijuna eura, što je rast u od devet posto u odnosu na 2021. godinu, navode iz Hrvatske udruge poljoprivrednika. Dobit je iznosila 14,9 milijuna eura, a neto marža 6,33 posto. Tvrtka ima oko 1.500 zaposlenih. PIK Vrbovec je, kako navode, u 2022. ostvario promet od 286,5 milijuna eura, što je rast od 15 posto, dobiti je iznosila 6,5 milijuna eura, a neto marža 2,26 posto. Tvrtka ima 1.700 zaposlenika. Vupik je u 2022. ostvario promet od 52,5 milijuna eura ili šest posto više, dobit je iznosila 2, 7 milijuna eura, a zapošljava 350 radnika.

Pozivaju premijera da s fondovima dogovori kupnju

Kupnjom navedenih tvrtki, ističu iz Udruge, mirovinski fondovi dobili bi u portfolio zdrave tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima te s perspektivom iznadprosječnog godišnjeg rasta prometa i dobiti s odličnom perspektivom, posebno u ova relativno nestabilna vremena.

Država bi, navode, zaštitila nacionalne resurse u pogledu državnog poljoprivrednog zemljišta koje navedene tvrtke koriste te bi zaštitili i preko 1.000 kooperanata i radnja mjesto vise od 3.500 zaposlenih. OPG-ovi i građani bi dobili konačno priliku da upravljaju s PIK-ovima koje su gradili desetljećima. Hrvatska udruga poljoprivrednika poziva premjera Andreja Plenkovića da sjedne s mirovinskim fondovima i dogovori kupnju navedenih tvrtki.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap