Politika s pulske tržnice: “Penzioneri rade da bi dali dici ka ne delaju”

Jelena Ratko
14. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Na tržnici rade kao manijaci, a u džepu ni šoldi. “Trbuh grada obiluje verdurom i ćakulom – Politika hoće na pulski merkat”, naslov je teksta o pulskom merkatu, mjestu dodatne zarade za mnoge umirovljenike koji čine većinu među prodavačima.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Krilatica “politika neće u moju butigu”, navodno ne vrijedi na pulskoj tržnici, merkatu – kako je zovu domaći ljudi. “Jer, kako god okreneš, gdje god se nalazio, a pogotovo ako si na tržnici, do politike uvijek stigneš, krenuo od srdela ili pomidora. Politika je kriva što penzije nisu velike, pa naši umirovljenici moraju raditi do smrti, čak i na merkatu”, piše Glas Istre u tekstu koji se bavi temama koje su svakodnevne među prodavačima na merkatu. Na kraju se, više manje, sve svede na jedno – politiku.

Nevenka Ušić ima 93 godine i na merkatu prodaje 50 godina. Najstarija je prodavačica, ne sjeća se godine kad je stigla:”Tu sam otkad je sin imao šest miseci, a sad mu je 60 let”, izjavila je za Glas Istre.

“Ljudi ovdje dodatno zarađuju da podebljaju penzije, najviše je tu umirovljenika”, rekao je za Glas Istre Emil Grbin, jedan od četvorice pokretača građanske inicijative NE Kaštijun kojega su novinari zatekli kod štanda s pomidorima. A ondje su samo naumili priupitati prodavača Robija za zdravlje, vrućinu i još pokoju sitnicu.

“Od pet ujutro se tu guzim, pogledaj me na šta ličim, ovo nije za javnost. Radim kao manijak, a u džepu ni šoldi, izjavio je Robi.

Grbin je rekao kako “penzioneri rade da bi dali dici ka ne delaju” i dodao: “Mi smo davali u socijalizmu, a sad moramo i u demokraciji”.

“Ča to je demokracija? To više sliči poludiktaturi”, ubacio se Miro Marić, penzioner kojeg je zasvrbjela riječ “demokracija”.

“To je balkansko – barbarska anarhija”, nemilosrdan je Grbin. “A Vi, delate za nezavisni Glas Istre? Onda sve znam”, ne popušta, prenose novinari razgovor u cijelosti.

“Ovo nisu penzije jer ako trećina penzionera prima manje od dvije tisuće kuna, onda Vlada to treba sagledati. Ali, oni ne gledaju ni budućnost djece i normalno je da natalitet pada. Neka obezbjede posao, pa će biti i djece, logično će Marić. Ma Vi to možete napisati i zaraditi dnevnicu, ali uzalud, od tega nema niš. Njima to izađe kroz uši”, Grbin nastavlja.

Na merkatu, nema čega nema – domaća roba, trukinja, sočne smokve i prvo domaće grožđe lako se uočavaju u gomili uvezene robe – ipak, prazno je i nema ljudi, vjerojatno zbog velikih vrućina. Možda se, iz istog razloga, toliko negativnih stavova pojavilo među prodavačima kada su ih novinari Glasa Istre posjetili.

Politika s pulske tržnice: “Penzioneri rade da bi dali dici ka ne delaju”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap