Politika računa na uvoz bogatih umirovljenika: “Trebamo im izgraditi infrastrukturu”

Josip Mihaljević
14. veljače 2022.
Novosti
A- A+

U razvijenim europskim državama polako, ali sigurno, jača trend odseljavanja umirovljenika u “jeftinije” države. Hrvatska je kao destinacija nedavno osvanula na nekolicini popisa kao poželjno mjesto za mirovinu, ali naravno ne za naše umirovljenike, nego za one s dubljim džepovima. Evo kakvi su planovi Varaždinske županije.

vupora SDP

Foto: Barbara Antolić Vupora | Youtube screenshot

Mirovine u razvijenim zemljama višestruko su veće nego kod nas, ali su nerijetko veći i životni troškovi pa sve više umirovljenika razmatra selidbu u neku drugu državu.

Trend iseljavanja polako, ali sigurno jača, a kada već sele – zašto ne bi došli u Hrvatsku, pitaju se u Varaždinskoj županiji.

O tomu su za evarazdin.hr govorili HDZ-ov Siniša Jenkač i SDP-ova Barbara Antolić Vupora koji vide priliku za sjever države. Dok su neke države već prepoznale potencijal imućnih umirovljenika koji kod njih žele trošiti svoju mirovinu i već polako osmišljavaju politike za privlačenje što većeg broja bogatih penzića, kod nas su ideje još uvijek u povojima:

“Tu se sad otvara prostor da mi osiguramo domove u kojima će biti smješteni i naši umirovljenici, ali i strani državljani jer je jeftinije”, kazao je Siniša Jenkač.

Sjever Hrvatske mogao bi ih privlačiti i kao turiste budući da je bogat toplicama. Slični primjeri postoje u Mađarskoj i Sloveniji, navodi Jenkač, koji dodaje da je bolnica za palijativnu skrbu  Novom Marofu ključna u tom sektoru.

Antolić Vupora i sama je vlasnica doma za starije i nemoćne te navodi kako britanski umirovljenici polovicu godine provedu u Engleskoj, a drugu polovicu na Malti gdje su niže cijene:

“Slažem se da postoje dobre prakse uz cijelu granicu s Njemačkom, čak su i Nijemci sami ulagali u te domove za starije i nemoćne u Poljskoj. Mi možemo početi razmišljati da će i Hrvatska biti cjenovno prihvatljiva za umirovljenike, s time da je Dalmacija daleko konkurentnija”, kazala je Vupora.

Iako u Hrvatskoj nedostaje smještaja za starije i ne popunjavamo ni vlastite potrebe, članovi dviju vodećih stranaka po anketama već u Hrvatskoj vide strane umirovljenike:

“Pitanje je koliko su oni spremni odlaziti u druge zemlje. Potencijal postoji, ali potencijal na način da se prvo osigura dovoljno dobra infrastruktura”, zaključuje Vupora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap