Političari nikada stariji, kandidati za Bijelu kuću imaju preko 70 godina

Jasmina Grgurić
1. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Rasprava oko nadolazećih predsjedničkih izbora u SAD-u odvija se ne samo oko uobičajenih pitanja kvalitete kandidata, nego i – njihovih godina. Svojevrsni ageizam pokrenula je kandidatura demokrata Michaela Bloomberga koji ima 77 godina. Mnogi smatraju da je ovaj demokrat uvjerljivo prestar kako bi “zauzeo” Bijelu kuću.

Michael Bloomberg Foto: Snimak zaslona/Youtube

Demokrat Michael Bloomberg milijarder je, uspješni poduzetnik, ali i iskusni političar koji je bio gradonačelnik New Yorka, autor je i filantrop s liberalnim pogledima na društvena pitanja, a nešto konzervativnijim kada je riječ o ekonomiji. No, sve te reference jednog od najbogatijih ljudi u Americi nisu važne. Amerikancima je, čini se, presudna dob ovog 77-godišnjaka kojeg smatraju prestarim za predsjedničku funkciju.

Jesu li prestari da bi zastupali mlađe birače?

Kada bi pod svojim motom “Izgradimo ponovno Ameriku“ i dobio izbore, bio bi najstariji predsjednik ikad izabran na toj funkciji. Naime, bio bi čak i puno stariji od sadašnjeg rekordera Ronalda Regana koji je imao 77 godina kada je odlazio s funkcije.

Međutim, Bloomberg nije jedini vremešniji kandidat iz redova Demokratske stranke. Troje trenutačno vodećih kandidata zagazilo je u osmo desetljeća života pa se postavlja pitanje jesu li američki političari prestari i mogu li na pravi način zastupati mlađe birače, piše Večernji list.

Popularni bivši potpredsjednik, također demokrat Joe Biden ima 77 godina. Za sebe kaže da je od Bloomberga u boljoj kondiciji te da ima veće političko iskustvo. Tu je i demokratska kandidatkinja Elizabeth Warren sa 70 godina, ali i Bernie Sanders kojemu je 78 godina i koji je prije otprilike mjesec dana imao srčani udar.

Politički establišment sve je stariji

prestar

[ANKETA] Može li netko biti prestar da bude izabran na visoku funkciju?

Američku javnost zabrinjava starenje političkog establišmenta. Naime, prosječni američki kandidat u Kongresu ima 59 godina. Najnoviji sastav Kongresa koji je zasjeo u svoje stolice početkom godine u prosjeku je najstariji u povijesti. Prije nešto manje od 40 godina, prosječna dob zastupnika bila je 49, a senatora 53 godine. Danas je to 57 godina zastupnike i 63 za senatore.

Isto tako, demokratsko vodstvo starije je i ima u prosjeku 72, a republikansko 48 godina. Drastičnih primjera ima i po okruzima. Tako jedan zastupnik iz Michigana ima 87 godina, dok je prosjek godina birača u njegovu okrugu 35 godina.

Čak je i Donald Trump koji ima 73 godine bio za ograničavanje dobi, a kada bi opet pobijedio našao bi se i sam u najstarijem političkom društvu u američkoj povijesti. Tamošnja javnost nije zadovoljna što će je zastupati toliko stariji kandidati, što ukazuje i na činjenicu da je sve manje mladih uopće zainteresirano za bavljenje politikom.