Policija upozorava na novu telefonsku prijevaru: Budite na oprezu kome se javljate i koga zovete

Josip Mihaljević
17. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Ako nemate unuke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj ili u nekoj drugoj europskoj zemlji – nemojte se javljati i nikako ne pokušavajte odgovoriti na propušten poziv. Moglo bi vas skupo koštati.

poziv

Foto: Pixabay

Bez vašeg znanja, vaš telefonski broj može završiti na popisima prevaranata koji će vas bombardirati pozivima i na taj način pokušati izvući protupravnu imovinsku korist, piše kaportal.rtl.hr.

Jedna Karlovčanka je upravo na ‘piku’ takvih prevaranata i već

Prijevare starijih: Taktike kojima se prevaranti služe i kako se zaštiti!

danima je zovu nepoznati brojevi iz inozemstva, a poziva je i do deset na dan. Naravno, sve je bilo sumnjivo pa se gospođa nije javljala na te pozive, a svi oni dolaze s pozivnim brojevima Irske, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Finske i Estonije.

Karlovčanka sumnja da je došla na ‘pik’ telekomunikacijskih prevaranata i vjeruje da se sve to događa jer je nekad davno svoj broj mobitela prijavila u imenik na internetu.

Redakcija Kaportala upitali su PU Karlovačku o čemu bi se moglo raditi, a oni su otkrili kako tijekom 2019. godine nisu zabilježili ovakav oblik prijevare:

“Upoznati smo s takvim pokušajima prijevara na području drugih policijskih uprava, a koje uključuju kratko pozivanje korisnika kako bi korisnicima ostala informacija o propuštenom pozivu na koji onda korisnici mogu uzvratiti poziv što može rezultirati visokim troškovima (pozivanje međunarodnih ili satelitskih brojeva). Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa je ignoriranje takvih poziva, odnosno ne uzvraćanje propuštenog poziva”, odgovorili su im iz policije.

Pozivaju građane na dodatni oprez, a ako posumnjate da se radi o nekoj prijevari, poželjno je prijaviti brojeve ili svom operateru ili HAKOM-u.

Tek kada se takvi brojevi evidentiraju kao neželjeni, oni će prestati. A u slučaju da ste “nasjeli” i zaradili nešto materijalne štete, korisnici bi slučaj trebali prijaviti nadležnoj policijskoj postaji.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap