Samoća često nije izbor: Policija otkrila koliko je starijih osoba napušteno i zanemareno u posljednje vrijeme

Milan Dalmacija
11. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Samoća ponekad nije stvar prirodne selekcije, već napuštanja i zanemarivanja obitelji i prijatelja. Policija je od 2017. do danas zabilježila jedno napuštanje nemoćne osobe i 10 slučajeva zanemarivanja, od čega ih je osam bilo na štetu starijih osoba, a četiri slučaja su se dogodila ove godine.

Foto: Unsplash

Čovjek je društveno biće, iako ponekad možda i može poželjeti biti sam. No, to ne traje zadugo jer samoća je najgori osjećaj kojeg neka osoba može iskusiti. Usamljeni su najčešće starije osobe, one kojima je potrebna tuđa njega i skrb.

Lovren s bakom na Instagramu poslao moćnu poruku za one koji zanemaruju bake i djedove

Ponekad je jednostavno riječ o prirodnoj selekciji, ali je puno gore kad nekome leđa okrenu prijatelji, pa čak i obitelj. Takav nemar za bližnje je u Hrvatskoj kažnjiv po dva članka Kaznenog zakona.

– Tko nemoćnu osobu koja mu je povjerena ostavi bez pomoći u prilikama koje su opasne za njezin život ili zdravlje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, stoji u članku 124. Kaznenog zakona.

Rekordna 2022.

Ista je kazna predviđena člankom 172. osobi koja “kršenjem svojih zakonskih obiteljskih obveza ostavi u teškom položaju blisku osobu koja se ne može sama o sebi skrbiti.”

Policijska statistika otkriva da je lani počinjeno jedno kazneno djelo napuštanja nemoćne osobe. Napuštena osoba je bila, prema statistici, starija od 60 godina, kao i počinitelj tog nedjela. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su nam otkrili i kako je od 2017. do ove godine zabilježeno ukupno 10 kaznenih djela ostavljanja bliske osobe u teškom položaju, narodski rečeno – zanemarivanja.

Od tih 10 slučajeva, osam ih je bilo na štetu starijih osoba, a jednako žalosno je i to što su zanemarena bila i dva djeteta. Statistika otkriva i kako je 2017., 2018. i 2020. zabilježen po jedan takav slučaj, dok 2021. nitko nije zanemarivao svoje bližnje. Najgore je bilo 2019., kad su zanemarene tri osobe, a ove su godine zabilježena čak četiri slučaja zanemarivanja bližnjih.

Treba napomenuti kako je stvarni broj možda i veći. Ovdje je riječ samo o prijavljenim slučajevima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap