Policija iz redova umirovljenih kolega formira pričuvni sastav

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska broji oko deset tisuća umirovljenika koji su se vratili na tržište rada, a mogli bi to učiniti i umirovljeni policajci. Naime, policija svoje bivše kolege nastoji animirati da se vrate u “plave redove” kako bi zbog nedostajuće radne snage formirali pričuvni sastav.

Foto: Pixabay

Ministarstvo unutarnji poslova radi na formiranju pričuvne policije. Pričuvni policajci angažirali bi se na području uprava u kojima imaju prebivalište, a njihov bi osnovni zadatak bio rasteretiti postojeće policijske snage, da se ovi potonji ne troše na jednostavnije poslove, poput štićenja objekata, piše Večernji list.

Apsurd: Dok firme traže umirovljenike, na burzi čeka 50 tisuća starijih od 50. Evo zašto!

Osim nedostatka i preopterećenosti postojećih policijskih snaga, intencija je i da se policajcima, koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u mirovinu, omogući da lakše prebole prestanak rada, tim više jer su i dalje radno sposobni. Također, sve je manje mladih zainteresirano za ove poslove, a jedan od razloga napuštanja su i – male plaće. Tako bi u lakše policijske aktivnosti sada mogli uskočiti – umirovljenici. Prilika im je to i da podebljaju male mirovine.

Naime, prema trenutnoj Uredbi o pričuvnoj policiji propisano je da ona ne može brojiti više od 30 posto aktivnog sastava, što bi značilo da MUP u pričuvu može mobilizirati oko 6.000 ljudi. No, toliko ih nedostaje pa se pozivi upućuju i onima u aktivnom statusu.

“Samo u Zagrebu nedostaje tisuću policajca. Nema ih dovoljno i to nije dobro. Aktiviranje pričuve dobra je stvar, jer će na taj način bivši policajci imati priliku pojačati svoje bijedne mirovine. No, aktiviranjem pričuve otvara se i pitanje zašto nitko neće u policiju i zašto ljudi iz MUP-a odlaze da bi konobarili u Irskoj. Odgovor je vrlo jednostavan – jer je mala plaća. Početnik bi trebao imati 1.000 eura, oni s duljim stažem i više. Ministarstvo financija moralo bi znati da je sigurnost prioritet, bez obzira na to koliko košta. Ako hoćete imati dobru i zaštićenu državu, platite. Ako hoćemo u Schengen, nešto se mora poboljšati. Ponovit ću tko zna koji put, na sigurnosti se ne smije štedjeti” – rekao je za Večernji list čelnik Sindikata policije Hrvatske, Dubravko Jagić.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap