Pogledajte video Doma za starije Centar: “Dolazak na smještaj može biti vrlo stresan”

Jasmina Grgurić
15. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Socijalne radnice Doma za starije i nemoćne osobe Centar predstavile su skrb, usluge i sadržaje koje nude starijim korisnicima. O svemu je snimljen i kratki video koji će biti prikazan na ovogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji socijalnog rada.

– Novi trendovi u našoj djelatnosti idu u smjeru jačanja izvaninstitucijske skrbi o osobama starije životne dobi. Međutim, još uvijek nažalost zbog dugovječnosti i visokog udjela osoba u dubokoj starosti imamo veliku potrebu za institucijskom skrbi – kaže socijalna radnica Štefica Karačić.

S kolegama iz struke u kratkom videu predstavila je djelatnost zagrebačkog Doma za starije i nemoćne osobe Centar. Video će biti predstavljen na ovogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji socijalnog rada.

Čak 5.000 zahtjeva za smještajem

Socijalna radnica Melanija Paradi ističe kako posebnost ovom domu daje lokacija, budući da se nalazi u centru grada Zagreba u blizini svih sadržaja potrebnih za život i okruženje starijih osoba. Da su poželjna ustanova svjedoči i iskazani interes pa tako imaju 5.000 zahtjeva za smještaj.

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

– Dolazak i smještaj u dom može biti vrlo stresni događaj za korisnika koji odlazi iz svoje poznate okoline i dolazi u jednu zajednicu novih korisnika gdje se treba uklopiti. Upravo u tim prvim  danima nastojimo kroz naše aktivnosti olakšati im tu prilagodbu na način da ih motiviramo da se uključe u naše brojne aktivnosti. To su individualne i grupne vježbe, a po novom imamo i vježbe Tai Chia koje su jako zastupljene i korisnici rado sudjeluju te keramičku, likovnu i dramsku, literarnu radionicu –  kaže socijalna radnica Marina Zupančić.

Gerontološki centar za aktivnosti izvan doma

Nastoje, kažu, da korisnik period mirovine doživi kao vrijeme za mir i odmor, ali i usvoji neke nove vještine i hobije, ovisno o svojim mogućnostima. Na raspolaganju im je i fizikalna terapija u domu.

Gerontološki centar podršku pak pruža prema starijima u lokalnoj zajednici kako bi se održala njihova sposobnost u vlastitom domu.

Država starijima mora osigurati sve kako bi ostali živjeti u svom domu

– Nakon umirovljenja ljudi često moraju presložiti svoj dan i uključiti u njih neke nove sadržaje s kojima će se okupirati. Nudimo široku paletu aktivnosti u kojima mogu besplatno sudjelovati, kao što su rekreativne aktivnosti, medicinska gimnastika, aerobik, plesnu grupu te različite kulturno-zabavne aktivnosti.

Izvaninstitucijske usluge obuhvaćaju i pripremu i dostavu obroka koji se dostavljaju korisnicima na kućna vrata. Gerontodomaćice obilaze korisnike u lokalnoj zajednici i pomažu im pomoć u kući. Takvim izvaninstitucijskim uslugama odgađamo smještaj korisnika u dom što je dulje moguće, tako da ostanu u toplini vlastita doma – za kraj je kazala socijalna radnica Sanela Kovač Gajski.

Pogledajte video Doma za starije Centar: “Dolazak na smještaj može biti vrlo stresan”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap