Pogledajte koje županije imaju najmanje, a koje najviše cijepljenih građana!

Jasmina Grgurić Zanze
16. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Interes za cijepljenjem među građanima pada otkako se poboljšala epidemiološka situacija. U pojedinim županijama broj cijepljenih je debelo ispod prosjeka, što nije dobro zbog turističke sezone, s obzirom da se njih tri od pet najlošijih nalaze upravo u Dalmaciji. A jedna hrvatska županija odlučila je nagraditi savjesne građane.

umirovljenice korona

Foto: Pixabay

Interes za cijepljenjem među građanima slabi. Dosad je u Hrvatskoj manje od 34 posto cijepljenih, što je još uvijek daleko od plana procijepljenosti barem polovine stanovnika do kraja lipnja. Razlog leži u popravljanju epidemiološke slike, ali i dolasku toplijih dana. Posebno je to zabrinjavajuće zbog turističke sezone, jer je upravo u Dalmaciji nekoliko županija s najmanje cijepljenih.

Najbolja Istarska županija, najgora Šibensko- kninska

Tako je Dalmacija, prema podacima HZJZ-a, do kraja prošlog tjedna cijepila najmanji udio stanovnika u Hrvatskoj, navodi Jutarnji list. Među pet hrvatskih županija s najmanjim udjelom cijepljenih čak su tri dalmatinske, a najgora je Šibensko-kninska, u kojoj se barem jednom dozom cijepilo tek nešto više od četvrtine stanovnika, odnosno njih 26,5 posto. Splitsko-dalmatinska i Zadarska jedva su prešle 28 posto cijepljenih, a izuzetak je Dubrovačko-neretvanska županija, koja ima 32,4 posto cijepljenih, što je tek nešto manje od hrvatskog prosjeka (33,4 posto).

Uz tri dalmatinske županije, najmanje cijepljenih imaju još Bjelovarsko-bilogorska (28,1 posto) i Ličko-senjska županija (28,6 posto).

S druge strane situacija je na sjeveru Jadrana znatno povoljnija. Nakon Grada Zagreba s gotovo 40 posto cijepljene populacije, slijede Istra sa 36,6 posto cijepljenih te Primorsko-goranska sa 35,8 posto. Uz njih, najviše cijepljenih prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo imaju Varaždinska (36,1 posto) i Međimurska županija (35,9).

Najviše cijepljenih u dobnoj skupini od 70 do 74 godine

Kada gledamo po dobnim skupinama cijepljenih u Hrvatskoj, najviše ih je, čak 73 posto, u dobnoj skupini od 70 do 74 godine te 64 do 69 godina (64 posto). Njih 58 posto cijepljeno je u dobi od 75 do 79 godina, 55 posto u dobi od 80 do 84 godine, a 36 posto u dobnoj skušini starijoj od 85 godina.

U dobi od 18 do 64 godine, cijepljeno je samo 33 posto građana.

Hrvatska uvelike zaostaje za europskim zemljama po udjelu cijepljenih. Prosjek svih članica Europske unije je 44 posto, dakle deset posto veći nego kod nas. Najviše ih je cijepljeno na Malti, čak 77 posto, u Mađarskoj 55 posto, Italiji 49 posto, u Njemačkoj 48 posto, dok susjedna Slovenija ima 37 posto. Najmanje cijepljenih građana ima Bugarska, svega 13 posto.

Županija cijepljenima dijeli ulaznice za toplice

Covid-bus stigao u manja mjesta, red popunili uglavnom stariji građani

Kako bi potaknule građane na cijepljenje, neke županije uvode novitete, ali i male nagrade. Tako u Virovitičko-podravskoj županiji manja mjesta obilazi covid-bus koji stanovništvo cijepi praktički na kućnom prag.

Nagradu za cijepljenje danas je najavio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kako bi pojačao interes među građanima. Naime, svi će oni dobiti jednodnevnu ulaznicu za kupanje u nekoliko termi u županiji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap