Pogledajte “današnju” naslovnicu Jutarnjeg lista iz 1928. o smrti Stjepana Radića

Jasmina Grgurić Zanze
9. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Prije 91 godinu, 8. kolovoza 1928. godine, od posljedice atentata u beogradskoj Narodnoj skupštini koji se dogodio 20. lipnja, preminuo je predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Stjepan Radić. Vijest o tomu događaju dan kasnije donio je Jutarnji list.


Vijest o smrti Stjepana Radića na današnji dan prije 91 godinu odjeknula je kao bomba. Otkako se dogodio atentat u Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. godine, na tisuće građana čekale su iz dana u dan najnovije informacije o zdravstvenom stanju “vođe svih Hrvata”. Narod je strahovao za njegov život, nadajući se ozdravljenju. No, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, koji se žarko zalagao za interese domovine, podlegao je ozljedama gotovo dva mjeseca nakon nemila događaja.

Jutarnji list dan nakon njegove smrti piše kako se Radić još to poslijepodne osjećao dobro pa liječnici nisu mogli ni slutiti katastrofu koja je uslijedila. Navečer mu je u njegovoj vili na Hercegovačkoj cesti pozlilo te je pao u duboku nesvijest. Liječnici su konstatirali da mu je kraj blizu te su pozvali župnika koji mu je podijelio posljednju pomast. Detaljan izvještaj otkrio je i da je Radić preminuo, a da više nije došao svijesti.

Kada je narod čuo ovu vijest još tu večer, krenuo je prema vili kako bi se uvjerio u njezinu istinitost. Naime, nitko nije mogao vjerovati da je Radić mrtav, jer su liječnički izvještaji do toga trenutka bili jako optimistični.

“Svi lokali poslije 10 sati bili su zatvoreni i na kućama izvješene crne zastave” – pisao je Jutarnji na današnji dan te kobne 1928. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap