Podignuta optužnica protiv ravnatelja Doma za odrasle osobe u Bjelovaru

Jasmina Grgurić Zanze
12. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 53–godišnjeg ravnatelja bjelovarskog Doma za odrasle osobe. Terete ga zbog počinjenog kaznenog djela zlostavljanja na radu i tri kaznena djela spolnog uznemiravanja.

dom za starije

Foto: Pexels

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 53–godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela zlostavljanja na radu i tri kaznena djela spolnog uznemiravanja. Kako doznaje regionalni portal Bjelovar.live, radi se o Zlatku Kraljiću, aktualnom ravnatelju bjelovarskog Doma za odrasle osobe smještenog u Ulici don Frane Bulića.

Spolno uznemiravao zaposlenice?

Prema optužnici, okrivljenog 53–godišnjaka se tereti da je od travnja 2019. godine do 11. studenog 2020. godine, kao ravnatelj ustanove, zaposlenicu na radnom mjestu njegovateljice optuživao da nadležnom tijelu piše anonimna pisma o stanju u ustanovi, kao i da joj je tijekom razgovora rekao kako će sistematizacija radnih mjesta proći i da će netko biti nagrađen, a netko ne te da će klečati pred njim.

Nakon toga je oštećenica zaprimila ugovor o radu, ali za radni odnos na radnom mjestu pralje, uslijed čega joj se pogoršalo zdravstveno stanje. Također, ravnatelja terete da je počinio tri kaznena djela spolnog uznemiravanja na štetu tri zaposlenice.

Kako stoji u optužnici, od jeseni 2019. godine do 15. listopada 2020. godine je spolno uznemiravao zaposlenicu na radnom mjestu fizioterapeutkinje, potom od ožujka 2019. godine do 15. listopada 2020. godine zaposlenicu na radnom mjestu sobarice te od travnja 2019. godine do studenog 2020. godine zaposlenicu na radnom mjestu prodavačice.

Bivši županijski pročelnik i kandidat za načelnika

– Opisano okrivljenikovo postupanje izazvalo je kod oštećenica osjećaje poniženosti te je povrijedilo njihovo dostojanstvo zbog čega su dvije zaposlenice bile na bolovanju, a jedna se nalazi na bolovanju– kazali su iz bjelovarskog ODO–a za Bjelovar.live.

Državno odvjetništvo reagiralo je optužnicom nakon što je dio zaposlenika godinama javno upozoravao na ove nepravilnosti.

Na čelu ove ustanove Kraljić je od siječnja 2019. godine, prije čega je bio županijski pročelnik, a član je HDZ-a. Kandidirao se i 2017. godine na lokalnim izborima za načelnika Općina Ivanska nedaleko Bjelovara, ali je izgubio u drugom krugu.

Inače, u Domu za odrasle osobe u Bjelovaru smještene su psihički bolesne osobe, među kojima i stariji korisnici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap