Početak godine odnio živote više od dvije i pol tisuće umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
25. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Jenjava li pandemija i hoće li ponovna uspostava zdravstvenog sustava napokon smanjiti rekordnu smrtnost umirovljenika? Na samom početku 2022. godine izgubili smo više od dvije i pol tisuće korisnika mirovina, neznatno manje nego na početku crne 2021.

CDM Štimac

Foto: Pexels

Na samom početku godine ostali smo bez 2.559 umirovljenika. Njima je isplata mirovine, kako to statistički prikazuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, obustavljena zbog smrti. Brojka je nešto manja nego što je novoumirovljenih građana u istom razdoblju, što je pozitivno, a također je manja u odnosu na smrtnost umirovljenika početkom prošle godine. Naime, na isplatama mirovina u veljači za siječanj HZMO lani bilježi 2.647 umrlih korisnika mirovina.

Brojke su i dalje velike usporedimo li ih s početkom 2020. godine, kada smo imali znatno manjih 1.920 umrlih. No, umrlih je bilo više nego tada godinu dana ranije, 2019. kada smo izgubili 2.241 umirovljenika.

Zavod za statistiku potvrdio: Umrlo 63.611 osoba, 95 posto su bili umirovljenici!

Nema sumnje da je pandemija utjecala na rekordnu stopu smrtnosti građana, među kojima najviše umirovljenika. Tako smo po prvi put u posljednjih nešto više od godinu dana zabilježili više umrlih nego novih umirovljenih građana u istom razdoblju. Taj bi se trend, za nadati se, trebao početi smanjivati. Ne samo zato što umirovljenici pojačano umiru od korone, nego i posredno zbog odgađanja pregleda uslijed nedostupnosti zdravstvenih usluga, što se sada vraća u normalnu. Ipak, posljedice dosadašnjih neredovitih kontrola će vrlo vjerojatno postojati.

Podsjetimo, Hrvatska je 2021. oborila rekordnu smrtnost s čak 63.611 preminulih osoba, prema privremenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku. Za deset je to posto više nego u rekordnoj 2020. godini, a među umrlima čak je 95 posto umirovljenika, što je dovelo do značajnog pada korisnika mirovina.

Početak godine odnio živote više od dvije i pol tisuće umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap