Počele prijave za uskrsnice, može li umirovljenicima pomoći 80 kuna?

Jasmina Grgurić
13. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Nakon isplate božićnica za umirovljenike, pojedini gradovi i općine pripremaju se isplatiti i uskrsnice svojim starijim građanima. Kao i obično, to neće učiniti svi, nego tek poneki od ukupno 555 jedinica lokalne samouprave. Lani je tako postupilo njih pedesetak, a prve najave za ovu godinu već su počele.

Ilustracija Mirovina.hr/Pixabay

Na svojim internetskim stranicama grad Mursko Središće objavio je danas uvjete za ostvarivanje prava na isplatu uskrsnica. Umirovljenicima s mirovinama do 2.500 kuna podijelit će vrijednosne bonove, razvrstane u tri kategorije.

Bon od 120 kuna dobit će oni čiji su prihodi do 1.500 kuna, oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 ostvaruju pravo na bon od 100 kuna, dok iduća kategorija do 2.500 kuna dobiva 80 kuna bona.

Sve duži popis gradova i općina s uskrsnicama za umirovljenike

“Pozivaju se umirovljenici s područja grada Mursko Središće, koji temeljem dogovorenih kriterija s Podružnicom umirovljenika ostvaruju pravo na poklon bon, da izvrše prijavu u prostorijama Udruge umirovljenika od 18. veljače do 5. travnja 2019. godine u  uredovnim danima – utorkom i petkom od 8:00 do 12:00 sati te prilikom prijave prilože odrezak od zadnje isplaćene mirovine” – obavijestili su iz gradske uprave.

Ovo je ujedno i prvi put da je u nekom gradu ili općini zabilježen iznos božićnice ili uskrsnice za umirovljenike manji čak i od najnižih, simboličnih stotinu kuna. Lani, isto to Mursko Središće svim umirovljenicima s primanjima do 2.000 kuna davalo je bonove u vrijednosti 120 kuna.

Osim što su umirovljenici neprestano ukazivali na diskriminaciju temeljem mjesta prebivališta, kao da nisu građani iste države, jer ne dobivaju svi ovakve pomoći, smetaju ih i maleni iznosi. Svakako da je ovakva pomoć hvalevrijedna, no može li dosta nekomu s 2.000 kuna mirovine pomoći još tih 80? Doduše, za taj iznos može se kupiti kilogram šunke, 20 jaja, mladi luk i rotkvicu. Neki bi rekli, bolje išta nego ništa.

Većina gradova i općina ovaj je izdatak predvidjela već u proračunu za ovu godinu pa se svaki umirovljenik o isplati uskrsnica može već sada informirati u svojoj jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj vijećnici.