Počela isplata zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je započeo s isplatom duga invalidskih mirovina pripadnicima HVO-a ostvarenih prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i nasljednicima umrlih korisnika.

Krenula isplata zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a

Iz HZMO-a obavještavaju da su osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016. godine. Riječ je o, kako je ranije najavljeno, oko 187 milijuna kuna duga za mirovine oko 5.000 nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.

Na neisplaćene svote obračunali porez

Neisplaćene svote mirovina korisnicima i nasljednicima u Hrvatskoj isplatit će danas, a onima u inozemstvu u veljači s mirovinom za siječanj 2018.

“Na neisplaćene svote mirovina koje se isplaćuju korisnicima u Republiku Hrvatsku obračunat je porez primjenom poreznih propisa koji su vrijedili za godine za koje se isplaćuju svote mirovinskih primanja. U obračunu poreza primijenjeni su osobni odbici za umirovljenike koje je Zavodu dostavila Porezna uprava, osim za zaposlene korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i nasljednike kojima se mirovina oporezuje bez primjene osobnog odbitka.” – priopćio je HZMO na svojim internetskim stranicama.

Članovi obitelji moraju dostaviti rješenje

Korisnicima kojima Financijska agencija provodi ovrhu na novčanim sredstvima, navode, doznačit će dio zaostalih svota mirovina koje su izuzete od ovrhe na posebni, zaštićeni račun, a preostali dio na tekući račun. Ako Zavod provodi ovrhu na mirovini korisnika radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, iznos neisplaćenih svota mirovine umanjuje se za iznos ovrhe.
“Nasljednicima umrlih korisnika koji imaju pravo na isplatu neisplaćenih svota, a nisu Zavodu dostavili rješenje o nasljeđivanju, neisplaćene svote bit će isplaćene nakon što Zavod zaprimi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju kojim je utvrđeno da ostavinu čine i potraživanja prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u neutvrđenom iznosu – poručili su iz HZMO-a.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap