Počela isplata viših mirovina za 180.000 umirovljenika u susjednoj BiH

Jasmina Grgurić Zanze
5. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima Federacije BiH danas je započela isplata viših mirovina za svibanj. Nakon što su mirovine zbog usklađivanja svima već porasle za 3,5 posto u travnju, s isplaćenim zaostacima za ožujak, uslijedilo je novo povećanje. Tako će oko 180.000 tamošnjih umirovljenika, korisnika najniže zajamčene mirovine, dobiti 11 konvertibilnih maraka više.

Foto: Pixabay

Riječ je o povećanju tijekom tri uzastopna mjeseca, a mirovina je susjedima u Federaciji BiH sada porasla za dodatnih 3,1 posto. Nakon posljednjeg povećanja, najniža zajamčena mirovina iznosila je 337 KM, odnosno 1.348 kuna, a sada je 348 KM, dakle 1.392 kune, odnosno 44 kuna više u odnosu na prethodni mjesec.

Kako navode iz Zavoda MIO Federacije BiH, isplata bi trebala biti završena danas. Prema riječima samostalnog stručnog suradnika u Službi za informiranje Zavoda MIO FBiH Tomislava Kvesića, spomenuto povećanje rezultat je odluke Vlade Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Susjedima Federacije BiH mirovine opet rastu, već treći mjesec zaredom!

Podsjetimo, odluku o povećanju mirovina donijela je krajem svibnja na sjednici Vlada Federacije BiH. Prije toga, svim korisnicima Zavoda MIO FBiH, osim 450 onih koji primaju maksimalan iznos mirovine, sukladno novom zakonu koji predviđa usklađivanje mirovina svakoga 15. travnja, prilikom isplate za travanj mirovine su povećane za 3,5 posto. Isto tako, 180.000 umirovljenika koji su godinama bili u nepovoljnom položaju u travnju su dobili za 5 do 10 posto uvećane mirovine za ožujak.

Iako se radi o povećanju od svega 11 KM po umirovljeniku, samo će ovaj potez  Federalni zavod MIO u ovoj godini koštati dodatnih 15 milijuna KM. Razlog povećanja bilo je njegovo pozitivno poslovanje. Ukupno, Zavod MIO zbog navedenih će povećanja ove godine morati izdvojiti čak 95 milijuna KM više za isplatu mirovina nego lani.

Copy link
Powered by Social Snap