Plenković pozvao sve oporbene stranke na sastanak, nitko nije došao

Josip Mihaljević
14. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prošloga je tjedna najavio pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi se dogovorili oko ključnih pitanja za državu. Sve oporbene stranke odbile su sastanak i navele dosta slične razloge.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Glasnogovornik Vlade Marko Milić kazao je kako premijer planira pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka iz poštovanja prema njima i biračima, kako bi razgovarali o ključnim izazovima koji su pred Hrvatskom, piše N1.

Sastanci su trebali početi danas, no čini se da se baš niti jedna parlamentarna stranka ne planira pojaviti na takvom sastanku.

SDP: Bolje da je bio jedan sastanak s čitavom oporbom

Privremeni šef SDP-a Zlatko Komadina smatra neprimjerenim da se takvi sastanci dogovaraj putem najobičnijeg telefonskog poziva, a mišljenja su da nije u redu da se sastanci održe pojedinačno sa strankama, radije bi se održi jedan veliki sastanak s čitavom oporbom.

Glavni tajnik stranke Nikša Vukas jutros je u 10 sati održao konferenciju za medije na tu temu:

“Nismo dobili nikakav službeni poziv za sastanak u Vladi, dnevni red ni popis sudionika koji bi se trebali odazvati tom sastanku. Dobili smo usmeni telefonski poziv iz kabineta premijera, a mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka nije transparentan, nije dobar i na taj se poziv nismo odazvali”, kazao je Vukas.

Možemo!: Vidimo se u Saboru

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo! danas je u 11 sati objasnio svoje razloge odbijanja sastanka:

“Ne vidim nikakav razlog za takav sastanak 1 na 1, ni što premijer može reći meni, a da druge kolege to ne smiju čuti. Nakon razgovora s drugim kolegama iz oporbe, odlučio sam da ne idem na taj sastanak”, kazao je Tomašević.

Dodao je da ga takav sastanak podsjeća na političku trgovinu ispod stola, a i on je mišljenja da su svi predstavnici oporbe trebali zajednički sudjelovati na takvom sastanku.

“Mi jesmo spremni na dijalog s predsjednikom Vlade i u tom smislu, kada postanemo saborski zastupnici, očekujemo sastanak u Saboru”, zaključio je Tomašević.

Škoro: Pričekat ćemo konstituiranje Sabora

Nitko iz Domovinskog pokreta neće doći na sastanak. I njima je zasmetalo što su ih pozvali telefonski, kao na neformalnu kavu.

“Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijalne manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Dalija Orešković još je jučer objasnila zašto neće doći na sastanak.

“Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora. Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba.  To trenutno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku”, napisala je Orešković na Facebooku.

Iz Mosta pristali, pa kad su vidjeli da nitko neće doći – odustali

Iz Mosta su prvotno pristali doći na sastanak, no na kraju su i oni odustali.

“Most je prvotno bio spreman zaboraviti na sve političke razlike kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju te se odazvati sastanku u Vladi, no očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom”, napisali su na Facebooku.

Dodali su da Most nikada neće biti poluga za političke kalkulacije, a Vladine mjere očekuju u Saboru gdje će se po njima održati pravi zajednički sastanak Vlade s čitavom opozicijom.

Glasnogovornik Vlade: Više ih nećemo zvati

Na odbijanje svih stranaka na koncu je reagirao i glasnogovornik Vlade Marko Milić. Kazao je da tema sastanka nije trebala biti debljanje parlamentarne većine jer većinu već imaju, piše Dnevnik.hr.

Rekao je da sada više ne postoji potreba da ih se poziva na skupni sastanak i da oporba nije pokazala političku volju:

“Razlozi odbijanja su im neozbiljni. Oporba je nesvjesna toga da se Hrvatska nalazi u osjetljivoj situaciji. Htjeli bismo da budu što konstruktivniji, a manje destruktivni”, zaključio je Milić.

 

andrej plenković
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap