Plenković pojasnio zašto dodatak umirovljenicima isplaćuje dva tjedna prije izbora

Jasmina Grgurić
12. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Pandemija traje već više od godinu dana, a gotovo jednako toliko predstavnici umirovljenika ističu potrebu da se osigura krizni dodatak i za umirovljenike. Ipak, on će im biti isplaćen tek sada, dva tjedna prije lokalnih izbora. Premijer Plenković je objasnio zašto, ističući kako time HDZ ne kupuje glasove starije populacije.

Foto: Unsplash

Kupuje li HDZ glasove umirovljenika isplatom covid dodatka samo dva tjedna prije lokalnih izbora? Ako pitamo Andreja Plenkovića, odgovor je ne. Premijer je objasnio zašto isplata ide tek sada, više od godinu dana nakon izbijanja gospodarske krize izazvane pandemijom.

“Po toj logici bi dobivali na izborima 80 posto glasova”

Stiže covid dodatak! Od 400 do 1.200 kuna za 850.000 umirovljenika!

“Ne. Pitanja prava umirovljenika su puno šira. Vlada je po toj logici onda kupovala naklonost 680 tisuća radnika zadnjih godinu dana, jer su svi dobivali mjesečno 4.000 kuna pa onda još oko 120 tisuća poslodavaca. Po toj logici bi dobivali na izborima i lani i sada jedno 80 posto. Ovo je potez odgovorne hrvatske Vlade koja razumije da su umirovljenici najranjivija skupina, da je njihov položaj zahtjevan. Mirovinska reforma koja se dogodila puno prije išla je na to da podigne mirovine koje su ukupno povećane 13,5 posto. Ovo je jednokratna potpora u specifičnim okolnostima pandemije” – kazao je premijer nakon današnjeg sastanka na kojemu je predstavio iznose pomoći umirovljenicima.

Pojasnio je da se dodatak isplaćuje sada, jer se čekalo usklađivanje mirovina. Kako je ono donijelo samo 0,56 posto povećanja mirovina, stvorile su se financijske mogućnosti za ovu mjeru.

Mala indeksacija mirovina omogućila ovu mjeru

“Zbog niže indeksacije imamo sredstva za covid dodatak te zahvaljujući preraspodjelama unutar proračunskih stavki Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ova mjera ne zahtjeva rebalans proračuna. Isplata ide sada, a ne ranije, jer sredstva nisu bila planirana. Postoji indeksacija mirovina, način kako rast mirovina prati rast plaća. Zbog indeksacije se otvorio prostor na pozicijama Zavoda za mirovinsko osiguranje da država napravi ovako važan iskorak i on je uvijek pravodoban” – odgovorio je na novinarsko pitanje nakon sastanka premijer.

Od 266 tisuća građana s mirovinom do 1.500 kuna, većina neće dobiti 1.200 kuna covid dodatka!

Plenković je kazao i da najmanje umirovljenika ima u kategoriji onih s mirovinama do 1.500 kuna koji će dobiti najviši iznos od 1.200 kuna. Najviše ih je u razredu s mirovinama između 2.000 i 3.000 kuna, dok je u ostalima manje umirovljenika.

Oni koji imaju ukupno mirovinu do 1.500 kuna dobit će 1.200 kuna, po 900 kuna bit će isplaćeno umirovljenicima s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna, 600 kuna ide onima s ukupnim mirovinskim primanjima od 2.000 do 3.000 kuna, dok će 400 kuna dobiti umirovljenici s mirovinama od 3.000 do 4.000 kuna.

Dodatak nije oporeziv, ne podliježe ovrsi te neće utjecati na gubitak prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Dobit će ga i umirovljenici s inozemnim mirovinama, ali tek u srpnju, dok će ostalima biti isplaćen 30. travnja.

Plenković pojasnio zašto dodatak umirovljenicima isplaćuje dva tjedna prije izbora
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap