Plenković otkrio koje mjere popuštaju od ponedjeljka: “Cilj je prebroditi zimske mjesece sa što manje posljedica”

Josip Mihaljević
28. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Predjsednik Vlade Andrej Plenković otkrio je koje mjere popuštaju od pondjeljka. Popuštanja nisu velika, no već je najavljena nova revizija mjera za sredinu veljače. Cilj je, kaže premijer, prebroditi zimske mjesece sa što manje posljedica.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković na 40. sjednici Vlade RH | Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na situaciju s koronavirusom odmah na početku sjednice.

“Situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije nekoliko tjedana. Prosjek novozaraženih je 522 dnevno, to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25 tisuća slučajeva.

Smrtnost također pada, što je dobro, premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih. Sve ovo govori nam da moramo nastaviti s naporima i s osobnom odgovornošću. Ovoj temi bilo je posvećeno Europsko vijeće prošloga četvrtka, situacija s novim sojevima virusa upućuje na izniman oprez svih država članica i želju da se eventualnom postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa u najvećoj mogućoj mjeri koordinirano”, kazao je Plenković.

Popuštanje mjera je minimalno

U poziciji smo da pošaljemo određene poruke, kazao je Plenković, koje se odnose na popuštanje mjera od 1. veljače nadalje. Ali samo u dva segmenta:

“To se odnosi na osnovnu školu – dakle mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu. Druga je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koja se događaju vani na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti o čemu će nešto više govoriti potpredsjednik Vlade Božinović”, rekao je Plenković.

Cilj je prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica naših sugrađana, poručio je Plenković i dodao da će se mjere ponovno revidirati sredinom veljače.

Cijepljeno 32 tisuće korisnika i djelatnika u domovima za starije

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji umjesto ministra Beroša (koji je u Saboru) govorio je državni tajnik Tomislav Dulibić. On je kazao kako se s posebnim oprezom prati situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kolarić najavio popuštanje mjera u domovima: "Drago mi je što će se moći vratiti normalnijem životu"

“Od 27. prosinca do 27. siječnja aplicirano je 76.129 doza cjepiva. Drugom dozom docijepljeno je 17.635 osoba. U zdravstvenom sustavu aplicirano je 36.305 doza cjepiva, a u domovima za starije i nemoćne 32.864 (…)

Zaključno mogu reći da i dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini. Nadalje stagnira broj novohospitaliziranih pacijenata na tjednoj razini, ali i tu bilježimo pozitivan trend jer je broj otpuštenih ponovno veći od  broja zaprimljenih pacijenata, no u odnosu na broj aktivnih i dalje je velik broj hospitaliziranih zbog teških kliničkih slika. Navedena činjenica poziva na konstantan oprez, samodisciplinu i odgovornost prema vlastitom zdravlju uz neophodno pridržavanje svih epidemioloških mjera “, zaključio je Dulibić.

Božinović: Hrvatska uz Estoniju ima najblaže mjere

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU.

“Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova u pandemiji posljednjih tjedana, mi danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su za jedan dio populacije itekako značajna. Naime, u ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu koja podnose veliku žrtvu zbog načina života koji u uvjetima pandemije ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj.

Prije 10 dana su se u škole vratili učenici od 1. do 4. razreda i maturanti, a s obzirom da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za povratak učenika svih osnovnih škola”, kazao je Božinović.

Popuštanje mjera je oprezno i postupno, naglasio je Božinović, jer  svako popuštanje nosi određen rizike, pogotovo ako bi ono bilo naglo.

Plenković otkrio koje mjere popuštaju od ponedjeljka: “Cilj je prebroditi zimske mjesece sa što manje posljedica”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap