Pitanje o blagoslovu doma izazvalo niz burnih reakcija: ‘To se ne govori, samo znam da ću dati eure’

Ana Kanazir
3. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Prošloga tjedna pitali smo vas koliko ćete novca dati svećeniku za blagoslov kuće. Osim mnoštva glasova u našoj anketi, dobili smo i puno komentara na našoj Facebook stranici, od kojih najbolje donosimo u nastavku teksta. U našoj anketi smo dobili ukupno 2.666 glasova, a najviše vas je odlučilo svećeniku dati do 100 kuna.

Ilustracija: Rawpixel

“Bana Mažuranića” je odlučilo dati 864 naših čitatelja, odnosno 32,41 posto onih koji su pristupili anketi. Na drugom mjestu se našao odgovor “Između 100 i 200 kuna” s ukupno 844 glasova ili 31,66 posto. Za blagoslov doma neće dati ništa 694 osobe ili 26,03 posto naših ispitanika, oko 300 kuna je dalo ili tek planira dati vas 142 ili 5,33 posto, a više od 300 kuna je odabralo vas 122 ili 4,58 posto.

darovi za blagoslov kuće
[ANKETA] Blagoslov obitelji i doma: Tradicija duga nekoliko stoljeća koja uključuje i dar svećeniku

Blagoslov obitelji i doma je stari običaj koji se provodi diljem svijeta, a obilježava posvetu obitelji i doma. Posveta kreće nakon 26. prosinca, a traje do Sveta tri kralja ili po potrebi i dulje. Obred bi trebao uključivati cijelu obitelj, na stolu bi se trebali nalaziti pojedini predmeti, a nakon blagoslova svećenik na ulazna vrata stavlja naljepnicu, dok mu vi kao dar i zahvalu možete, ali i ne morate dati, novac.

Podijeljena mišljenja

Osim u anketi, svoja ste mišljenja izrazili i na našoj Facebook stranici na kojoj smo ispod statusa dobili oko 870 komentara. Mišljenja su, blago je reći, podijeljena, stoga donosimo samo neka od njih:

“Za mene je blagoslov kuće i obitelji svake godine poseban i uvijek s radošću primam svećenika, a koliko ću dati to je osobno, svećenik ništa ne traži.”

“Tradicija je tradicija i kako znamo za sebe blagoslov kuća je bio događaj za nas u selu… Taj dan se sve spremi najljepše što se može, oriba se sve do ulice i svećenik svečano posveti kuću. Uvijek sam voljela miris tamjana, a za dar svećeniku i ministrantima se davalo normalno koliko je tko htio i nitko to nije znao. I dan danas to činimo i mi na isti način i u gradu…”

“Mene blagoslov kuća ispuni i veseli. A koliko ću novca dati je nebitno. Sve koliko dam bit će od srca.”

Bilo je i onih koji smatraju da novac treba ići negdje drugdje:

“0000000!!! Koliko imaju, trebali bi oni dati potrebitima.”

Ni crkva ne može protiv inflacije, poskupjela vjenčanja i sprovodi: 'Prestrašno, skupo je i umrijeti i živjeti'

“Radije dajte siromašnima, nego popu. Njemu ne treba, a gladnih ljudi ima sve više…”

“Ništa, nemam za režije i osnovne potrebe još bi trebala svećeniku plaćati… Ionako leže na novcima.”

Svećenici s tarifama

Neki od naših čitatelja su, pak, bili toliko otvoreni pa su izrekli navike i “tarife” njihovih svećenika. Među njima ima onih koji ne traže ništa, ali i onih koji su poskupjeli.

“Kod mene će ući, ali nikad ne uzme ni kunu…. Rekao je još prije 40 godina on blagoslivlja kuće, ne skuplja novac.”

“To se ne govori, samo znam da ću dati eure.”

“Naš traži 150 kuna, a imućni i više, a tko nema radit će dobrotvorno za crkvu, to imamo napismeno, zato ove god ništa ne dajemo, žalosno ali istinito.”,

“Naš ima tarifu. Ove godine ju je i povisio”, zaključio je netko od naših čitatelja, usput se dotičući i povećanja cijena crkvenih obreda, o kojem smo također pisali.

anketa blagoslov kuće

Anketa blagoslov kuće | foto: Mirovina.hr

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap