Pitali smo umirovljenike što očekuju od reforme: “Da su htjeli, već bi nešto napravili”

Jasmina Grgurić Zanze
2. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

“Nakon 35 godina staža, odrekla sam se svoje mirovine i preuzela dio suprugove zbog 200 kuna više. U mnogim europskim državama uz vlastitu dobijete i dio mirovine od pokojnog supružnika, to bi obavezno trebalo riješiti kod nas. S time bi se već dalo živjeti.”

Nada i Štefica “umjetnice” su preživljavanja Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Konkretni detalji iz nadolazeće mirovinske reforme, koju će Vlada provesti ove godine s primjenom od iduće, još uvijek cure na kapaljku. Sve duži rad, izmjene u beneficiranom stažu, veća penalizacija prijevremenog umirovljenja i jačanje drugog stupa, odnosno rješavanje dodatka od 27 posto, poznate su informacije. No, možemo li se nadati većim mirovinama, kao i rješavanju onih obiteljskih uz mogućnost penzionerske zarade “sa strane”? Što očekuju od ove reforme pitali smo naše umirovljenike.

Umjetnici preživljavanja

“Čini mi se da se reforma u prvom redu odnosi na buduće umirovljenike, a ne sadašnje. Gledajte, ima ljudi koji žele raditi do 70. godine, poput doktora Paladina, zašto ne? Ali, ima i građevinaca, trgovaca, drvosječa i ostalih za koje se mora naći neko drugačije rješenje. Pitanje drugog stupa mora se riješiti, jer teško da će treći zaživjeti. Tko ima novac za tu štednju? Tako da drugi treba jačati, ali da se to vidi i na mirovinama onda kasnije. Ovo zadnje povećanje od 0,94 posto uistinu je sramotno. Nije to usklađivanje, jer bi ono moralo biti veće, a i ovako smo zakinuti. Znate, mi smo vam umjetnici. Mi vam ne trošimo na ništa, osim na preživljavanje. Nakon 35 godina staža, odrekla sam se vlastite mirovine i preuzela dio suprugove zbog 200 kuna više. U mnogim europskim državama uz vlastitu mirovinu dobijete dio od pokojnog supružnika, to bi obavezno trebalo riješiti kod nas. S time bi se već dalo živjeti” – kaže nam Nada Cvekan.

U razgovoru sa susjedom Šteficom Božić kaže nam kako na neki način zamjera oprost duga ovršenima, jer se iza ovrha često krije rastrošnost. Umirovljenici, ističe, paze na svaku kunu, ne ostavljaju upaljena svjetla, a perilicu pale kada je struja jeftina. Umjetnici, ponavlja. Mladima najviše zamjera što troše na cigarete, a onda kukaju kako nemaju. Gospođa Štefica za svoju je mirovinu radila 30 godina uz dokup do punog staža te smatra kako se stvari moraju mijenjati.

“Nismo zadovoljne mirovinama, ali smo zadovoljne životom” – zaključuju skromne i vitalne Nada i Štefica.

Ako vi ne vjerujete, kako bismo mi?

Sreću ima Zlata Ivaniš koja je svoju mirovinu zaradila u Sloveniji pa s hrvatskim mirovinskim sustavom, kako kaže, nema posla. A da neće biti bolje, povjerili su nam nekadašnji kolege iz INA-e, Josip Pešun i Krunoslav Stamenković koje smo uhvatili u vožnji biciklima.

Umirovljenici Josip i Krunoslav sreli se u vožnji Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

“Nemam  nikakva očekivanja, da su nešto htjeli napraviti već su mogli prije 25 godina. Ima onih kojima je gore nego meni, ali besmisleno je uspoređivati se. Smatram da nitko tko je radio 40 godina ne može imati mirovinu do 2.500 kuna, a koliko je takvih slučajeva. Samo da ste dolazili na posao vrijedi toliko, a kamo li sam rad” – kaže Josip Pešun koji kao hrvatski branitelj sa 37 godina staža ima kombiniranu mirovinu.

Najžalosnije je, kaže, što su umirovljenici zakinuti za informacije koje uglavnom skupljaju jedni od drugih.

Josip Pešun Foto: J.Grgurić/Mirovina.hr

“Političari sve to rade zbog sebe samih, a ne zbog nas. Možda tek vašim unucima bude bolje. Ako vi ne vjerujete da će biti bolje, kako bismo onda mi vjerovali’ Tako da, ne očekujemo ništa bolje” – kaže Krunoslav Stamenković.

Krunoslav Stamenković Foto: J.Grgurić/Mirovina.hr

Nova “prometna pravila” za umirovljenike

Kakva su očekivanja od mirovinske reforme pitali smo vas i na našim društvenim mrežama. Izdvajamo nekoliko odgovora:

“Očekujem dio mirovine pokojnog supruga koji je odradio 33 godine, a niti jednu mirovinu primio.” (Branka Krklec Vidović)

“Ništa, tko ima veliku mirovinu njemu će se povećati, a mi mali ostati na nuli.” (Milena Valešić)

“Toliko smo već prevareni da je teško povjerovati u neki pozitivan ishod.” (Dragica Štambuk)

“Nadam se da će shvatiti da stečaj firme nije automatizam i da će ukinuti penalizaciju svima koji idu u mirovinu sa burze, a na istoj su završili zbog poteskoća u poslovanju firme.” (Dragica Banović)

A bilo je i duhovitih komentara:

“Za pokrivanje rupa u fondu mirovinsko-invalidskog osiguranja uvode se nova prometna pravila:
* Osobe starije od 58 godina smiju prelaziti cestu i za vrijeme crvenog svjetla.
* Osobe starije od 63 godine moraju prelaziti cestu za vrijeme crvenog svjetla.
Voli Vas Vaša Vlada” (Ana Stanin)

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap