Pitali smo naše umirovljenike hoće li se odricati u korizmi

Jasmina Grgurić Zanze
10. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Korizma je vrijeme pokore koja vjernike kroz 40 dana pripreme uvodi u radost Uskrsa. Prilika je to za pojačano postiti i moliti, a mnogi se često u tom razdoblju odriču nekog poroka i užitka. Ta se vjerska praksa proširila i na pučke običaje pa se čokolade, alkohola, cigareta i sličnih stvari ostavljaju i mnogi drugi.

Post nije samo skromni obrok, nego i ustezanje od loših navika (foto: Pixabay)

Premda post ne obvezuje osobe starije od 60. godina, pa se u tom smislu može tumačiti i svaka druga vrsta odricanja, ono se po osobnoj želji može činiti i neovisno o dobnoj granici. Pitali smo stoga naše umirovljenike hoće li se i čega odreći ove korizme, naravno uz sve ono što im već kronično nedostaje. Dok jedni kažu kako se zbog niskih mirovina više nemaju čega odreći, drugi naglašavaju da je vrijeme ugoda i poroka daleko iza njih pa ni u moralnom smislu nemaju grešnih navika.

Radi na sebi tijekom cijele godine

“Ne pušim, ne pijem i već sam se svega odrekla. Kad smo bili mlađi, to nije bio običaj jer znate, živjelo se u jednom drugom vremenu” – kaže nam 85-godišnja Marija Dimić koja ne prakticira vjerske običaje pa tako ni u korizmi.

Drugi pak na sebi rade tijekom cijele godine.

“Vegetarijanka sam, ne vičem, ne ljutim se i radim na sebi tijekom čitave godine pa smatram da nema potrebe nešto posebno izdvajati samo u vrijeme korizme” – rekla nam je 69-godišnja Novka Dobrojević.

Ni kod pravih vjernika situacija nije znatno drugačija.

Ne psuje, a čak ne pije ni kavu

“Skromna sam u svemu i nemam nešto čega bi se trebala odreći. Inače sam vjernica i idem u crkvu, a kao mlađa nisam se posebno odricala jer sam uvijek živjela jednostavno. Psovala nisam nikada, čak ni kavu ne pijem, a kamo li alkohol. Korizma je idealna za neumjerene koji bi se ipak trebali malo disciplinirati tijekom tih 40 dana” – kaže 87-godišnja Štefanija Grbac.

Brojni sugovornici u prolazu su nam dobacili da nemaju ni poroka ni novca za njih pa tako neće biti ni odricanja. No, zaboravljamo da se odreći možemo ne samo materijalnih stvari, nego i ogovaranja, kritiziranja, ružnih riječi, negativnih misli i slično. A još bolje, umjesto odricanja možemo se potruditi raditi nešto dobro pa kroz predstojeće korizmeno razdoblje činiti mala djela i geste poput pomaganja bližnjima ili lijepih riječi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap