Pitali smo Ministarstvo gdje je zapela reforma obiteljskih mirovina: “Novi model ćemo predstaviti uskoro”

Josip Mihaljević
28. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Reforma obiteljskih mirovina trebala bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. Dokle god se taj rok ispoštuje ne može se govoriti o konkretnom kašnjenju, iako je jasno da je negdje zapelo. Korisnici obiteljskih mirovina  i dalje nemaju pojma kako će izgledati novi sustav, iako je originalni plan Ministarstva rada bio kostur reforme javnosti predstaviti još krajem prošle godine.

obitelj

Foto: Unsplash

Reforma obiteljskih mirovina trebala bi na snagu stupiti 1. siječnja 2023. godine, a bivši ministar Josip Aladrović prije pola godine obećavao je da će se nacrt reforme predstaviti do prosinca 2021. To se nije dogodilo, a unatoč tomu što je vladajuća koalicija postala bogatija za ruku Silvana Hrelje, može se reći da je s reformom negdje zapelo. Tomu je sigurno kumovala činjenica da je ministar rada posljednjih mjeseci zaokupljen svojim problemima s pravosuđem, a moguće je i da glavešine još nisu odabrale ni koji će model stupiti na snagu. Više ih je u igri, a najpoznatija su dva – onaj Silvana Hrelje i onaj kojeg predlažu umirovljeničke udruge. Više o njima možete pročitati OVDJE.

Ministarstvu rada poslali smo prošloga tjedna upit u kojoj je fazi reforma obiteljskih mirovina, a oni nas podsjećaju da je sukladno mjerama utvrđenim Nacionalnim planom oporavka i otpornosti redefiniranim modelom obiteljske mirovine predviđeno povećanje mirovina od 10 do 15 posto te da će se omogućiti korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu.

“Omogućavanje dijela obiteljske mirovine uz starosnu/invalidsku mirovinu svakako je važan iskorak u našem mirovinskom sustavu, jer radi se o novom institutu koji je potrebno posebno sagledati kako u odnosu na dva osnovna načela (uzajamnost i solidarnost), na kojima počiva mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti, tako i u odnosu na ostale vrste mirovina”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Od njih pak nismo puno informacija mogli izvući – kazali su nam tek da je Znanstveno društvo ekonomista izradilo Analizu obiteljske mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i modela obiteljskih mirovina drugih država članica EU te financijsku procjenu potencijalnih modela. Prijedlog novog modela uskoro će biti predstavljen članovima Radne skupine koja radi na reformi i javnosti, zaključak je Ministarstva.

Pitali smo Ministarstvo gdje je zapela reforma obiteljskih mirovina: “Novi model ćemo predstaviti uskoro”

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap