Papa Franjo: Znam što prolaze oboljeli, kao mladić sam preživio tešku infekciju pluća

Josip Mihaljević
23. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Papa Franjo ima uskoro će napuniti 84 godine života, a tijekom koronakrize je više puta pozivao na solidarnost prema starijima. Uskoro će mu izaći i biografija ‘Sanjajmo: Put u bolju budućnost’ u kojoj je opisao tešku respiratornu infekciju koja ga je zahvatila u mladosti.

Foto: Pixabay

Papa Franjo rekao je nedavno da zna kroz što prolaze oboljeli od covida-19 pošto je kao mladić jedva preživio tešku respiratornu infekciju, piše Index.hr.

Tada je još živio u Argentini kao 20-godišnji mladić na drugoj godini sjemeništa, a infekcija ga je gotovo ubila:

“Mjesecima nisam znao tko sam, nisam znao hoću li preživjeti. Ni liječnici nisu znali hoću li uspjeti. Jednog dana sam zagrlio majku i pitao je hoću li umrijeti… Iz tog iskustva znam kroz što prolaze pacijenti s koronavirusom kad se bore za dah”, napisao je papa u biografskoj knjizi koja će uskoro izaći.

Zbog infekcije mu je odstranjen veliki dio plućnog krila 1957. godine u Argentini.

Tako govori poglavar katoličke crkve u knjizi ‘Sanjajmo: Put u bolju budućnost’ koju je napisao zajedno sa svojim engleskim biografom Austenom Ivereighom. Knjiga izlazi 1. prosinca, a neke citate je danas objavio talijanski list La Repubblica.

Papa Franjo je tijekom 2020. godine više puta uputio apele svijetu o starijima koji su najpogođeniji krizom. Molio je mlade ljude da ih ne napuštaju u teškim vremenima te da iskoriste sve blagodati tehnologije i da ostanu s njima u kontaktu, unatoč uputama o fizičkoj distanci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap