Papa Franjo odredio Bozanićeva nasljednika: Dražen Kutleša postaje novi zagrebački nadbiskup

Milan Dalmacija
14. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Papa Franjo je nakon stroge selekcije odabrao nasljednika Josipa Bozanića na mjestu zagrebačkog nadbiskupa. Bit će to dosadašnji splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša. Na toj će poziciji zamijeniti Bozanića tek kad ovaj navrši 75 godina, a dotad će imati ulogu nadbiskupa koadjutora.

Monsinjor Dražen Kutleša | Foto: Screenshot: YouTube/Laudato TV

Papa Franjo odredio je nasljednika dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića. Novi zagrebački nadbiskup koadjutor trebao bi biti dosadašnji splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša. Nadbiskupom zagrebačkim postat će kad Bozanić navrši 75 godina, što će biti 20. ožujka 2024. godine.

Inače, proces imenovanja i određivanja nadbiskupa i kardinala je dug. Kandidati se ispituju u povjerljivosti, a podaci se potom šalju u Vatikan, gdje ih papa pregledava i potom odobrava i imenuje novog kardinala.

Inače, monsinjor Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968. godine. Nakon što je završio osnovnu školu u Prisoju, boravi u sjemeništu i 1987. godine završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku. Pet godina kasnije završava filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu.

Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju nedugo zatim, 29. lipnja 1993. godine. Dvije godine kasnije odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001. godine.

Kutleša je bio porečko-pulski biskup od 2012. do 2020. godine. Za nadbiskupa splitsko-makarske nadbiskupije imenovan je 11. srpnja 2020. godine. Preuzvišeni mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan je apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap