Pandemija ugrozila starije: Nema im tko pomoći, društvo ih doživljava kao kolateralne žrtve

Jasmina Grgurić Zanze
10. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Otuđenost koja je postojala i ranije, pandemija je samo pojačala. Starije osobe koje žive same dodatno su izolirane, jer ih manje obilaze i djeca i prijatelji i susjedi. Može im se dogoditi da padnu, ozlijede se pa čak i umru, a da nitko to oko njih ni ne zna. Zagrebački vatrogasci na tehničke intervencije otvaranja vrata posljednja dva mjeseca izlaze dvostruko više nego lani pa su tako nedavno spasili i umirovljenicu Zlatku. No, koliko je još takvih koji žive sami i zaboravljeni od okoline…

Umirovljenicu Zlatku spasili vatrogasci (Snimak zaslona/RTL)

Pandemija ne odnosi samo živote dijela onih koji su oboljeli, nego i starijih građana koji su zbog nje sami i izolirani, nemaju nikoga da ih obiđe, pomogne im u nevolji… Zagrebački vatrogasci tako na tehničke intervencije otvaranja vrata posljednja dva mjeseca izlaze dvostruko više nego lani.

Prije desetak dana u tri ujutro na jednoj od ovakvih intervencija vatrogasci su spasili 82-godišnju gospođu Zlatku, donosi RTL.

”Ja sam ležala. U sobi sam onoj spavala i pala sam i nisam se mogla dignuti. Meni vam tak dođe više puta”, kazala je Zlatka iz Zagreba koja je puzala do štapa s kojim je dohvatila mobitel.

Nije znala koga uopće da zove. Samo je stiskala brojeve i javila joj se nećakinja iz Ježdovca.  Nekoliko minuta kasnije u njezinom su stanu već bili policajci, hitna pomoć i vatrogasci. Podigli su je, jer to nije mogla sama učiniti i sada spava na kauču, bliže kupaonici.

Ova umirovljenica imala je sreće, jer mnogi tako ostanu danima ležati, bez ičije pomoći, da nitko od prijatelja, susjeda ili rodbine ni ne zna da im se nešto loše dogodilo.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović komentirala je takav odnos prema starijima u jeku pandemije.

”Val nekakve humanosti, solidarnosti koji je, ako se sjećate, bio u prvom valu je posustao. Danas je korona proširena i stari se sve više doživljavaju kao prirodne kolateralne žrtve pandemije”- kaže za RTL Petrović.

Vatrogasci koji se svakodnevno susreću sa starijima u potrebi, pitaju se u kakvom mi to društvu živimo u kojem ne pazimo jedni na druge, pogotovo na starije i nemoćne.

”Ima vam tih starijih bakica koje su vesele kad uđemo unutra, kad otvorimo vrata, a ima bakica koje viču na nas jer smo im vrata potrgali”, kazao je Hrvoj Šamec-Đurin, vatrogasac JVP Zagreb.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap