Pandemija prisiljava starije radnike da odu u prijevremenu mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
31. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Kasne 50-e i rane 60-e godine čine nas još vitalnima za rad, ali svakako nas izlažu i većem riziku od težeg obolijevanja od koronavirusa. Mnoge bake i djedovi upravo u tim godinama i dalje idu na svoja radna mjesta, putujući na njih javnim prijevozom nakon čega borave u rizičnim kolektivima. Opasnost od zaraze i neizvjesnost oko radnih mjesta mnoge ljude u jeku pandemije i njome uzrokovane gospodarske krize tjeraju na razmišljanje o umirovljenju prije nego što su to planirali. Posljedica? Manja mirovina zbog penalizacije prijevremene mirovine te manje odrađenih godina staža.

Foto: Rawpixel

Koliko velik utjecaj na tržište rada ima pandemija koronavirusa najbolje pokazuje primjer razvijenih Sjedinjenih Američkih država u kojima građani sve više bježe u prijevremenu mirovinu.

Američko gospodarstvo tijekom proljeća je ostalo bez 22 milijuna radnih mjesta, a u sljedećim mjesecima krenuo je oporavak, piše CNN. No, baš kao i ekonomski oporavak, povratak na tržište rada bio je neravnomjeran.

“Prisutnost mladih radnika na tržištu gotovo se u potpunosti oporavilo, što vjerojatno odražava niži zdravstveni rizik od koronavirusa i pad upisa na fakultete. Sporije su se na tržište vraćale žene i stariji radnici”, naveo je Joseph Briggs, ekonomist iz Goldman Sachs (GS).

Starije osobe hodaju
Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti po novom zakonu od 1. 1. 2020.!

Briggs procjenjuje da je u listopadu bilo oko 830.000 “viška umirovljenika”, što predstavlja približno četvrtinu razlike između pretpandemijske radne snage i sadašnje radne snage. Naime, povratak na posao obeshrabrujuća je mogućnost zbog zdravstvenih rizika za radnike starije dobi. Poslodavci također oklijevaju angažirati starije radnike koji bi mogli biti podložniji zarazi.

Istraživanje je pokazalo da se više radnika ove godine prijavilo za prijevremene beneficije socijalnog osiguranja zbog pandemije, navodi Briggs. Vremenom bi se trend ranog umirovljenja trebao povući, rekao je, s povećanim brojem umirovljenika koji će na kraju nadoknaditi manje umirovljenika u godinama koje dolaze.

U Hrvatskoj je u ovoj godini dosad u prijevremenu mirovinu otišlo više od 7.000 građana, otprilike jednako koliko i lani, tako da značajnijih pokazatelja povezanih s pandemijom zasad nema.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap