Paleta peleta 1.000 kn jeftinija: Delnička tvrtka dijeli vaučere za grijanje; u Sinju kreće isplata ‘ogrjevarice’

Milan Dalmacija
18. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Kako bi pomogli građanima Delnica koji se griju na pelete, gradska vlast i jedna lokalna tvrtka odlučile su podijeliti 1.000 vaučera s popustom od 1.000 kuna. Tako bi paleta pelete umjesto 4.500 trebala koštati 3.500 kuna. Istodobno, Grad Sinj je započeo s isplatom ‘ogrjevarice’.

peleti

peleti | foto: unsplash, Mrdidg

Žitelji Delnica koji se griju na pelete, zahvaljujući inicijativi jednog lokalnog proizvođača i gradskih vlasti, platit će tisuću kuna manje za paletu tog ogrjeva. U prvih nekoliko dana vaučere je dobilo oko 300 Delničana, ali pravo na njih imaju svi vlasnici peći na pelete.

Tečaj €/kn: 7,53450

– Paleta peleta, umjesto oko 4.500 kuna, će uz vaučer lokalno stanovništvo koštati oko 3.500 kuna. U planu je podijeliti tisuću vaučera, a jedan vaučer je u iznosu od tisuću kuna. Ne bih rekao da će to tvrtku oštetiti, već da je to naš doprinos od milijun kuna zajednici gdje djelujemo, rekao je za Dnevnik.hr direktor tvrtke za proizvodnju peleta Goran Petranović.

Ogromna poskupljenja

Mladen Mihelčić-Rafo, jedan je od stanovnika Delnica koji su se za pelete odlučili prije nekoliko godina, dok su bili najjeftiniji. No, sad su troškovi puno viši. Četiri tone peleta bi ga, bez vaučera, stajale 18.000 kuna.

– Obično uzmem šest tona da imam i za rezervu jer nikad se ne zna kakva će biti zima. Sada me četiri tone dođu 14.000 kuna, a prije je šest tona bilo 11.000 kuna, objasnio je Mihelčić.

Postoji interes, ali ne i inicijative

Iako je društveno odgovorno ponašanje zainteresiralo mnoge tvrtke i lokalne vlasti, slične inicijative, koja bi pomogla i umirovljenicima, u Hrvatskoj zasad nema. Vrijedi jedino izdvojiti “ogrjevaricu”, jednokratnu naknadu u iznosu od 1.050 kuna koju je sinjski gradonačelnik Miro Bulj podijelio građanima koji su izgubili pravo na potporu za troškove ogrjeva, a čija je isplata počela danas.

– Ja sam rekla da bi bilo odlično da to rade i druge tvrtke, nevezano radi li se o peletima ili nekim drugim proizvodima jer zaista u ovo vrijeme, kada divljaju cijene, svaka ovakva inicijativa je za pozdraviti i štiti budžete malih ljudi, poručila je gradonačelnica Delnica, Katarina Mihelčić.

Paleta peleta 1.000 kn jeftinija: Delnička tvrtka dijeli vaučere za grijanje; u Sinju kreće isplata ‘ogrjevarice’
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap