Ovoga vikenda počinje zimsko računanje vremena, MUP upozorava vozače i daje savjete

Josip Mihaljević
27. listopada 2018.
Novosti
A- A+

U noći s 27. na 28. listopada (sa subote na nedjelju ovoga vikenda) započet će zimsko računanje vremena. Kazaljka će se s 3 sata ujutro pomaknuti na 2, dan će biti kraći a noći duže. Iz MUP-a su posebno oprezni zbog jednog važnog pravila, a ovoga puta su savjetovali građane kako izbjeći moguće kazne.

zimsko računanje vremena

Foto: Kazaljke će se u 3 ujutro pomaknuti na 2 ujutro | Pixabay

Puno se ove godine pričalo o ukidanju pomicanja kazaljke u svrhu ljetnog i zimskog računanja vremena. Glavni akter rješavanja ovog problema bila je Europska komisija, koja je odluku prepustila građanima. Njih više od 4 milijuna glasalo je u internetskoj anketi, a rezultat je bio takav da su se odlučili za ukidanje te prakse.

Ipak, čitav slučaj još mora biti razmotren u Europskom parlamentu, a tek onda će svaka članica imati mogućnost odabira: hoće li se zadržati na ljetnom ili zimskom računanju vremena. Tako da ćemo još jednom, u noći sa subote na nedjelju kazaljke okrenuti jedan sat unatrag i prijeći na zimsko računanje vremena.

MUP upozorava građane

Iz MUP-a podsjećaju da prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, nevrijeme) na biciklu moraju s prednje strane imati svjetlo bijele boje, a na stražnjoj strani svjetlo crvene boje.

Vozači mopeda i motocikala su dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima.

U slučaju nepoštivanja ovih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

“Maksimalan broj policijskih službenika će nadzirati promet”

MUP je iskoristio objavu o pomicanju kazaljke sata kako bi skrenuo pozornost građana da će u narednom razdoblju biti pojačan nadzor prometa.

Prilikom nadzora vršit će se i sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska itd.

Aktivnosti će provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća te će uključiti “maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Savjetuju kako izbjeći kazne

Kraći dan, blagdanska sezona i pogoršani vremenski uvjeti mogli bi rezultirati većim brojem prekršaja, stoga MUP savjetuje građanima sljedeće:

 • prilagodite brzinu kretanja vozilima stanju i uvjetima na cesti, naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja
 • poštujte ograničenja brzine kretanja
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
 • držite dovoljan razmak između vozila
 • nemojte koristiti mobitel tijekom vožnje
 • koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu
 • koristite zaštitnu kacigu
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
 • ne ulazite u rizična pretjecanja
 • u slučaju umora, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite
 • smanjite brzinu kod pješački prijelaza

Što se tiče pješaka koji se kreću kolnikom na javnoj cesti, savjetuju da hodate uz lijevi rub u smjeru kretanja te da budete označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Što se tiče biciklista, savjetuju da budete propisno označeni i podsjećaju na zakonsku obavezu da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap