Ovako umirovljenici mijenjaju svijet: Španjolac natjerao banke na ustupak

Josip Mihaljević
5. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Pritisak kojeg je španjolski umirovljenik Carlos San Juan (78) stvorio kod banaka urodio je plodom. Vremešni Španjolac pokrenuo je kampanju protiv ubrzane digitalizacije bankarskih usluga, a banke zbog njega mijenjaju pravila.

Ilustracija: Pixabay

Početkom veljače pisali smo o španjolskom umirovljeniku Carlosu San Juanu (78) koji je u svojoj državi pokrenuo kampanju “Stari jesmo, ali ne i glupi” usmjerenu protiv digitalizacije bankarskih usluga. Njega je zasmetalo što su banke uslijed pandemije većinu svojih usluga preselile u digitalni svijet, a u jednom trenu nije imao opcije kako da dođe do svoje mirovine. Mobilno bankarstvo i aplikacije ne zna koristiti pa je u ime svojih vršnjaka koji su u sličnoj situaciji od države i banaka zatražio da vrate barem dio “tradicionalnih” usluga, fizičkih posjeta i sastanaka s bankarima oči u oči.

Tada smo pisali kako je njegovu peticiju podržalo 200 tisuća građana, ali samo nekoliko tjedana kasnije brojka se popela na preko 650 tisuća, piše euronews.com.

Banke nisu ljubitelj negativne reklame pa su brže bolje poslušale bilo naroda. Kako je objavila španjolska vlada krajem veljače, banke će po novom imati više sluha za starije korisnike:

Ne podižete mirovinu na bankomatu? Uskoro ćete sigurno početi!

“Od sada, stariji koji idu u bilo koju poslovnicu banke imat će osoban i preferencijalan pristup s širom mogućnosti usluga na šalterima”, poručila je španjolska ministrica ekonomije Nadia Calvino.

Umirovljeni urolog Carlos ne krije sreću da je uspio barem malo promijeniti svijet:

“Uzbuđen sam jer moja generacija više neće biti isključena iz bankarskih usluga. Danas je baš dobar dan”, poručio je umirovljenik.

U dogovoru sa španjolskom vladom, banke će među svojim zaposlenicima provesti treninge za rad sa starijim klijentima, a radit će i na edukaciji kako bi među starijom populacijom proširili znanja o korištenju bankomata te najavljuju rad na lakšem pristupu mobilnim aplikacijama za bankarstvo.

Ovako umirovljenici mijenjaju svijet: Španjolac natjerao banke na ustupak
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap