Ovaj 70-godišnjak živi gladan i slijep u ruševini bez grijanja, ali pomoć stiže!

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Marijan Matošević (70) iz Siska gotovo je u potpunosti slijep. Osim što živi u mraku, čini to često i bez hrane i vode, u malenoj ruševini koja nema grijanje. Godinama sam i zaboravljen, u njegovoj mu bijedi jedino društvo prave dvije mačke. Nitko mu ne dolazi, ali unatoč svemu ne gubi duh i kreće se pomoću improviziranog “bijelog štapa” koji je zapravo drška od metle. No, stvari su se za ovog skromnog starca počele mijenjati…

Marijan Matošević (Provjereno/Nova TV)

Četiri je dana 70-godišnji Marijan Matošević iz Siska proveo da ništa nije stavio u usta. Gotovo posve slijepom te više gladnom nego sitom, u hladnoj ruševnoj sobici jedino mu društvo prave njegove dvije mačke. Sanitarni čvor nema, a vode ima ispred kuće, ako se ne zamrzne u cijevi. Kako zbog mrene izazvane dijabetesom ne vidi, cestu svakodnevno prelazi osluškujući zvukove automobila i lavež pasa, bez ičije pomoći, s drškom metle.

Ugledali ga kako hoda slijep i sam po cesti

Ne žali se, ne govori da mu je teško, ne traži ništa, želja nema… No, to za članove udruge AKSIS iz koje mu nastoje pomoći nije prihvatljivo. Priču o Marijanu donijelo je Provjereno Nove TV i od tada za njega više ništa nije isto.

Ovakva sudbina zatekla ga je kada je u razmaku od tri tjedna ostao bez sestre i oca. Živio je i prije skromno, od fizičkog rada, pomaganja na pilani… Vitalan i snažan je i danas, ali bez vida ne može ništa. Živi od Caritasa, socijalne pomoći i dobrih ljudi iz humanitarnih udruga.

„Ako izguram 15 dana, uvrh glave 20, to je već fantastika. Ostatak mjeseca nemam za kavu, nemam za nešto drugo, klope se nađe srećom, neki put ne“ – kaže Marijan.

Za njega nitko ne bi čuo da ga djevojka iz udruge nije posve slučajno ugledala kako sam i slijep hoda po cesti. Pomogla mu je do kuće i zaprepastila se prizorom koji je ugledala. Ipak, on to mjesto ne želi napustiti. Spreman je izdržati dokle ide, radije nego da je smješten u domu u kojem će “poput fikusa” ležati 24 sata dnevno.

Cilj je vratiti mu vid i urediti kuću

Ovom slijepom, zaboravljenom i krajnje siromašnom čovjeku bez zahoda, vode, grijanja i svih ostalih osnova za život jedina je želja bila da ima jastuk. No, Marijan Matošević dobit će mnogo više od jastuka, jer je njegova priča dirnula građane diljem Hrvatske koji mu žele pomoći, kada to već država sa svim svojim sustavima ne čini.

Javili su se građevinari koji mu žele srediti kuću, poliklinike nudeći mu besplatnu operaciju kako bi mu vratili vid, dok građani šalju donacije, hranu… Iz Udruge AKSIS kazali su da ga prvo vode na pregled vida, a u pripremi su papiri za legalizaciju, nakon čega će se raditi sanitarni čvor, uvesti struja, voda, a zatim napraviti krov, urediti podovi i prostorije namještajem.

Do sada je prikupljeno oko 30.000 kuna. Svi koji žele pomoći dedi Marijanu, mogu to učiniti uplatom na račun: IBAN AKSIS: HR1123600001102781144 uz opis plaćanja: ”Za dedu Marijana

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap