Ova životinja mami osmijeh na lice: Tijekom pandemije starijima dostavljao potrepštine s ljamom

Josip Mihaljević
23. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Stariji ljudi diljem svijeta zamoljeni su protekla tri mjeseca da maksimalno smanje s nepotrebnim izlascima na prostore gdje se stvara gužva, a to su između ostaloga i dućani. U Hrvatskoj je Crveni križ na sebe preuzeo dostavu namirnica starijima, a u Walesu je to radio jedan volonter s pravom pravcatom ljamom!

dostava ljama

Foto: Youtube screenshot

U Hrvatskoj je oko pomoći dostave namirnica i lijekova starijima uskočio Crveni križ, a u Walesu se istaknuo jedan neobični volonter. OK, volonter je možda sasvim običan, ali njegov “pomoćnik” u dostavama svakako nije.

Ljama imena Max živi u jednom selu u Pembrokshireu u Walesu, a ona je bila neobični pomagač starijima tijekom epidemije koronavirusa. Ta životinja naprosto mami osmijeh na lice, a nadamo se da su i brige oko koronavirusa barem nakratko nestale.

Volonter Matt Yorke od 2015. godine vodi farmu ljama, a njegova je ideja bila da u pandemiji mogu pomoći i životinje.

“Neke ceste ovdje u dolini su stvarno teške za određena vozila, tako da sam odlučio dostavljati namirnice uz pomoć ljame. To je ekološki prihvatljiva alternativa”, kazao je Yorke.

Ljame su u biti južnoamerička vrsta deve, a kao teretne životinje su ih koristili narodi Anda. Ljame su jako društvene i rado žive s ljudima, a tijekom povijesti su korištene  kao izvor mesa i kvalitetne vune.

Max je samo jedna od ljama koja živi na imanju Matta Yorkea, koji ih naprosto obožava. On ih na farmi čuva, pruža im dom, a posjetitelji mogu doći provoditi dane u prirodi s ljamama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap