Ova trgovina stavlja na akciju i sniženje 1.300 proizvoda od petka, ostali još šute

Jasmina Grgurić Zanze
13. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ni drugi dan pregovora Vlade i predstavnika trgovačkih centara o snižavanju cijena nije doveo do konkretnog dogovora. Tko će sniziti cijene, kojih artikala i koliko, i dalje su otvorena pitanja. Jedino je Konzum potvrdio da će reagirati već od petka sa sniženjima i akcijama za oko 1.300 proizvoda.

Starija umirovljenica u kupovini

Kupovina namirnica | Ilustracija: Unsplash

Pregovori o snižavanju cijena proizvoda iz potrošačke košarice na one od 31. prosinca 2022. godine nastavljeni su danas. Premijer Andrej Plenković s pet ministara sastao se s predstavnicima trgovačkih lanaca nakon što su se oni jučer sastali s ministrom Davorom Filipovićem. S konkretnim odlukama zasad je izišao samo Konzum koji će već od petka sniziti cijene za oko 1.000 proizvoda.

Akcija na 360 proizvoda, sniženje njih tisuću

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško izjavio je nakon današnjeg sastanka u Vladi da će Konzum u sklopu inicijative za smanjenje cijene iz potrošačke košarice od petka krenuti s akcijama i snižavanjem cijena, piše Index.

– Mi ćemo već od petka krenuti s određenim akcijama na 360-tak proizvoda, plus tisuću na kojima ćemo ići s manjim cijenama. Cilj je i nama kao kompaniji koja je velika i koja ovisi o makroekonomskim zbivanjima da inflacija u Hrvatskoj bude manja, jer je to bolje za naše kupce i naše zaposlenike, tako da tu imamo jednak interes kao i Vlada, rekao je Peruško.

Cijene se ne mogu vratiti za sve, jer bi bile ispod nabavne

Ministar financija Davor Filipović | Snimak zaslona N1
Trgovački lanci snizit će cijene oko 300 artikala, ministar otkrio nekoliko detalja

Iz ostalih trgovačkih lanaca nema konkretnih obećanja o snižavanju cijena. Čitava priča jučer je neposredno nakon sastanka s ministrom Davorom Filipovićem djelovala znatno optimističnije.

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u i direktor NTL-a, izjavio je da će oni svakako sudjelovati u snižavanju cijena, a da je samo pitanje koliko i kojih artikala. No, pritom je ustvrdio da  se za veliku većinu proizvoda cijena ne može vratiti na razinu iz prosinca, jer bi se prodavali ispod nabavne cijene, što zakonski nije moguće.

Podsjetimo, Filipović je obećao više informacija u javnost iznijeti danas, no očito se malo zaletio. Naime, predstavnici trgovačkih lanaca morali su napraviti izračune i kalkulacije o snižavanju cijena. Da ti izračuni za njih nisu baš povoljni, da se naslutiti i već iz toga što se nitko od njih još uvijek nije oglasio s konkretnim brojkama i obećanjima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap