Ova jela obožavali smo u 80-ima, a danas ih zaobilazimo u širokom luku

Jasmina Grgurić Zanze
10. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Kada je riječ o hrani, ukusi su stvarno različiti od osobe do osobe. No, to često ne ovisi samo o prehrambenim navikama, nego i godinama. Naime, na personaliziranim jelovnicima često možemo  uočiti i međugeneracijski jaz. Neka jela naših baka mladi danas ne bi pojeli ni u ludilu, iako su na njima othranjene brojne generacije.

Francuski krumpir gotovo je potpuno nestao s naših kuhinjskih stolova Foto: Pixabay

Kada je riječ o neobičnim jelima iz prošlosti, prva asocijacija većini su tripice. Jedni ih vole, drugi mrze, no velika većina nije ih se usudila ni probati. Varivo od kuhanih želudaca doista ne zvuči najprimamljivije, no fileki su bili sastavni dio radničkih gableca 80-ih godina. Jeli su se tada i “bijeli bubrezi” (što je samo ljepši naziv za bikove testise), pohani mozak, puževi, žablji kraci i ostale za 80-e poprilično egzotične namirnice.

Osim navedenog, portal Pun kufer izdvojio je još pet puno svakodnevnijih jela u kojima smo nekada slasno uživali, a neka od njih danas su u potpunosti iščezla s naših kuhinjskih stolova. No, naši stari sigurno i dalje uživaju u njima.

Hladetina

Za neke je hladetina vrhunska delicija, a za druge gurmanski užas neviđenih razmjera. Ipak, hladetina se 80-ih godina smatrala neizostavnim zimskim jelom. Posluživala se čak oko Božića i Nove godine uz svečaniji ručak. Razlog je taj što sastavni dio ove “svinjske želatine” čine kuhane nogice i ostali krajnje neatraktivni dijelovi svinje. Umjesto da su se bacali nakon kolinja, kuhali su se u vodi sa začinima i povrćem te zgušnjavali u čudnovati žele zvan – hladetina. Danas, hladetinu sve rjeđe možemo naći u našim domovima.

Žumanjak sa šećerom

Znate onu situaciju kada nema ništa slatko u kuhinji, a trgovine ne rade? Ništa za to. Treba samo posegnuti u hladnjak za kutijom jaja, uzeti koji komad, odvojiti žumanjak i umutiti ga s abnormalnom količinom šećera pomoću žličice ili miksera. Ovaj “desert” ima na tisuće obožavatelja, mnogi ga jedu još i danas, ali novijim generacijama naprosto je nepojmljivo pojesti sirovo jaje. Zbog straha od zaraze mnogi više ne pripremaju niti ukućanima serviraju ovu jednostavnu i vrlo ukusnu slasticu.

Kruh i mast

Snimak zaslona: Youtube

Teško je povjerovati, ali neki ljudi nikada nisu probali pojesti šnitu kruha premazanu svinjskom masti, posoljenu i začinjenu s malo crvene paprike. Postoji i slatka varijanta sa šećerom, a na ovoj užini odrasle su čitave generacije. Ipak, danas nekako radije namažemo sirni namaz ili paštetu umjesto svinjske masti. I možemo slobodno reći, time mnogo propuštamo, od zavidne količine energije do kardiovaskularnih bolesti.

Francuski krumpir

Gotovo da nije bilo jednog tjedna u kojem kuhinje 80-ih ne bi zamirisale po musaki ili njezinoj skromnijoj inačici – francuskom krumpiru. Složenac od krumpira, jaja, vrhnja te malo špeka ili kobase bio je omiljeni tjedni ručak u bivšoj Jugi. Jelo je ukusno, lagano i bez čudnovatih sastojaka, ali svejedno je nekako otišlo u povijest. Razlog može biti taj što je jako kalorično i možda malo preobično, ali mnogi današnji obroci ne mogu konkurirati fino spravljenom francuskom krumpiru.

Varivo od poriluka

Ako i jedno jelo zaslužuje ostati u 80-ima, onda je to svakako varivo od poriluka. Pritom mislimo na gustu, prekuhanu inačicu koju i danas pamtimo po sluzavim nitima od kojih nam se podizao želudac. Današnje laganije varijante s mesom i ječmom uz kraću termičku obradu ipak su nešto prihvatljivije, ali moramo priznati da nam je ovo najmanje drago jelo iz prošlosti.

Jetrice na saft sa žgancima kao bonus

Na ovih pet jela, uz uvodno navedene tripice, usudili bismo se dodati i sedmi kulinarski adut iz 80-ih godina prošloga stoljeća. Naime, za ručak su se tada često pripremale jetrice, ne pečene, nego na saft, a posluživale su se sa žgancima. Ovo nije bilo najdraže jelo mladima, a danas se sve rjeđe priprema iako je ukusno, fino i iznimno okrepljujuće.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap