Ova fotografija je zapravo crno-bijela. Evo zašto na njoj vidite boje

Josip Mihaljević
31. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Poprilično napredan oblik optičke iluzije širi se internetom ovih dana. Jedan programer otkrio je da je na crno-bijele fotografije dovoljno dodati vrlo malo intervencije da bi naš mozak sliku počeo gledati kao da je u boji!

crno bijela

Foto: Manuel chmalsteig CC-BY-2.0/Øyvind Kolås

Fantastična optička iluzija ovih dana kruži internetom, a posebno je moćna jer s vrlo malo intervencije naš mozak “prevari” i uvjeri da gledamo u sliku u boji, iako je slika crno-bijela, piše sciencealert.com.

Iluziju je stvorio umjetnik i programer Øyvind Kolås, prvotno kao vizualni eksperiment. Funkcionira ovako: na crno-bijelu fotografiju na točno određene dijelove fotografije postavi pomno odabrane obojene linije, koje u međusobnoj igri i u ukupnoj slici stvaraju nevjerojatan efekt.

“Linije su jako zasićene svojom bojom, a kada ih pažljivo postavite u ‘mrežu’ na crno bijelu fotografiju – mozak će sve sive dijelove fotografije percipirati kao da su obojane”, objašnjava umjetnik na svojoj stranici.

Kako se slika širi internetom, u objašnjenje ovog fenomena uključili su se i vrhunski znanstvenici koji istražuju osjetilo vida.

Bart Anderson sa Sveučilišta u Sydneyju kaže kako naš mozak sve što vidimo ‘sažima’ u jednu cjelinu i daje nam cjelokupni dojam viđenog. Naravno, možemo se fokusirati na detalje i tek tada ćete pomalo vidjeti da je slika u pozadini crno-bijela.

Evo još nekoliko primjera:

Ova fotografija je zapravo crno-bijela. Evo zašto na njoj vidite boje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap