Otkrivamo tko je najstariji saborski zastupnik, a nekoliko ih je starije od 60 godina

Ana Kanazir
20. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskoga sabora u četvrtak, 16. svibnja konstituiran je 11. saziv Hrvatskoga sabora. U Saboru će tako sjediti 151 zastupnik, od toga je HDZ s partnerima izborio 61, SDP-ova koalicija 42, Domovinski pokret 14, Most i Suverenisti 11, Možemo! 10, po dva mandata IDS i Nezavisna platforma sjever, a jedan mandat ima stranka Fokus. Pripadnici nacionalnih manjina imaju osam mandata. Najstariji zastupnik među svim zastupnicima je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika koji ima 75 godine, a slijedi ga Furio Radin sa 73 godine.

sabor

Sabor | Foto: Youtube screenshot

Nakon što je konstituiran Sabor, poznato je i tko su sve zastupnici koji će redovito sjediti u njemu. Od njih 151, najstariji je Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a koji će se u Saboru boriti za bolja prava umirovljenika. Koje su bile najstarije osobe s najviše preferencijalnih glasova nakon održanih izbora u travnju možete pročitati ovdje.

sabor
Najstarije osobe s najviše preferencijalnih glasova: Nema ih puno, a evo tko su

Novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u svojim će klupama imati i nekolicinu starijih zastupnika. Najstariji je tako Veselko Gabričević iz HSU-a koji ima 75 godina, dok je za dvije godine mlađi Furio Radin, kojemu je ovo deseti mandat u Saboru pa je ujedno i najdugovječniji saborski zastupnik.

Osim njega, 73 godine ima i zastupnica Zdravka Bušić, koja je u Sabor ušla kao zamjenica zastupnika Gordana Grlića-Radmana. Isto godište je i nezavisni zastupnik Josip Jurčević, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i profesor na Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Rada Borić ima 72 godine, a zastupnica je Možemo! i zamjenica zastupnika Tomislava Tomaševića. Osim navedenih, više od 65 godina imaju Željko Glavić (69) i Damir Bakić koji ima 66 godina. Još je nekoliko osoba starijih od 60 godina u Saboru, a među njima su i Pero Ćosić (64), Urša Raukar-Gamulin (64) i Draženka Polović (63).

Iako nije prošao dalje na samim izborima, poznati pjevač Jimmy Stanić je također bio kandidat na listi Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici. Nažalost, dobio je samo 0,95 posto preferencijalnih glasova pa nije ni ušao u Sabor. Da je ušao, on bi definitivno bio najstariji zastupnik sa svojih 95 godina. Koja je točno tajna njegove dugovječnosti možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap