Organizirana je humanitarna akcija za eksplozijom uništenu kuću obitelji Nižić u Preku

Ana Kanazir
22. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Obitelj Nižić je nedavno ostala bez svojeg doma u Preku na otoku Ugljanu. Naime, prije tjedan dana, dok su bili u kući došlo je do eksplozije zbog plinske smjese u zatvorenom prostoru. Stradao je 74-godišnji Ante Nižić koji je zadobio teže ozljede, opekline i nalazi se u bolnici u Zagrebu. Kako bi im barem malo olakšali život organizirala se humanitarna akcija. Cilj akcije je obnoviti stradalu kuću u kojoj žive Ante i Verica.

Ilustracija: Pixabay

Osim njihove kuće, u eksploziji su stradale i okolne kuće od kojih su dvije prilično oštećene, a desetak su pretrpjele manja oštećenja. Ovu akciju su zajednički organizirali Općina Preko i Udruga žena Luzor, a otvoren je i poseban humanitarni račun. Ne zna se koliko novaca je potrebno sakupiti, ali treba napraviti i projekt rekonstrukcije.

Traži se pomoć svih

– U najgoroj situaciji nalaze se Ante i Verica Nižić, jedini od oštećenih koji tu žive, to im je jedini dom, dok ostali ili imaju manja oštećenja ili ne žive u oštećenim kućama te smo odlučili najprije pomoći onima kojima je najpotrebniji, izjavio je načelnik Općine Preko Jure Brižić za Zadarski list.

Osim toga, načelnik je pozvao sve da se uključe u humanitarnu akciju i doniraju sredstva kako bi se Ante i Verica, koji su sada privremeno smješteni kod svog sina, što prije mogli vratiti u svoj dom.

Za uplatu novčanih sredstava otvoren je poseban račun, a svi koji žele sudjelovati u akciji mogu to učiniti uplatom na broj računa: HR0424070001500018069 kod OTP banke. U ovu se humanitarnu akciju možete priključiti i materijalnim donacijama.

bojler
Gradska plinara uputila upozorenje građanima o pregledu bojlera i dimnjaka

Potrebna je brza reakcija

Njihova je kuća napola srušena i ne zna se što će biti s ostatkom, a upravo je zato i pokrenuta humanitarna akcija.

– To su stariji ljudi koji nemaju dovoljno financijskih sredstava, niti su u mogućnosti sami sve to financirati, a ni koordinirati, te smo im odmah uskočili u pomoć prilikom zbrinjavanja, uklanjanja materijala, zaštiti kuće, uklonili smo sve s javnih površina. Svi su se jako brzo odazvali, institucije, pojedinci, susjedi, prijatelji – odmah su priskočili u pomoć i još uvijek su na raspolaganju. Međutim, najveći problem su ipak financijska sredstva i građevinski materijal potreban za sanaciju kuće obitelji Nižić jer njima je potrebno što brže pomoći obnoviti kuću kako bi im se riješilo stambeno pitanje, istaknuo je načelnik.

Kako bi se izbjeglo trovanje plinom, potrebno je redovito pregledati bojlere i dimnjake o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap