Oporuka Silvija Berlusconija: Poslovno carstvo ostavio djeci, a pobrinuo se i za ljubavnicu

Milan Dalmacija
9. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Bivši talijanski premijer i poduzetnik Silvio Berlusconi oporukom je prije smrti ostavio svoje poslovno carstvo najstarijoj djeci, Marini i Piersilviju. Preostalo troje djece dobilo je manje udjele u njegovim kompanijama. Uz to, dio svoje imovine, Berlusconi je prepisao i na ljubavnicu te prijatelja.

Silvio Berlusconi | Foto: Screenshot: YouTube/La Vanguardia

Nepunih mjesec dana nakon smrti, otkriven je sadržaj oporuke bivšeg talijanskog premijera i poduzetnika Silvija Berlusconija. Tako je postalo poznato da će njegovo poslovno carstvo kontrolirati najstarija djeca, 56-godišnja Marina i 54-godišnji Piersilvio, piše Reuters.

Nastavak uhodanog posla

Preminuo Silvio Berlusconi: Dugovječni i kontroverzni talijanski političar umro je u 87. godini

Marina već predsjeda kompanijom Fininvest, koja u svom portfelju drži nogometni klub AC Monza i udjele u banci Mediolanum. Piersilvio je zadužen za televizijski biznis svog oca. Berlusconijevo troje djece iz drugog braka, Barbara, Eleonora i Luigi, bit će u manjoj mjeri uključeni u obiteljski posao.

– Nijedan dioničar neće imati cjelokupnu individualnu neizravnu kontrolu nad Fininvestom SpA, koju je prethodno vršio njihov otac, stoji u izjavi napisanoj uime svo petero djece.

Pobrinuo se i za prijatelje

Procjenjuje se kako će Marina i Piersilvio dobiti ukupno 60 posto udjela u svim Berlusconijevim tvrtkama, dok će preostala djeca između sebe podijeliti preostalih 40 posto. Talijanski zakoni kažu da nasljednici imaju pravo na dvije trećine ukupne imovine u jednakim dijelovima, dok jednu trećinu potpisnik oporuke može dodijeliti po vlastitoj volji. Ukupna imovina obitelji Berlusconi procjenjuje se na 6,8 milijardi dolara (6.258.040.000 eura).

Čini se kako je Berlusconi u oporuci koju je napisao 19. siječnja ove godine, tijekom jednog od svojih boravaka u bolnici, iskoristio to pravo. Naime, 100 milijuna eura ostavio je svojoj partnerici, 33-godišnjoj Marti Fascini. Još 30 milijuna eura dobio je njegov prijatelj i poslovni partner Marcello Dell’Utri, koji je ujedno osuđen zbog dogovora s mafijom 2014. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap